Кабмін затвердив спецплан зі вступу в НАТО / фото УНІАН, Михайло Палінчак

Український Уряд затвердив спеціальний план з підготовки України до членства в Північноатлантичному альянсі. План містить в собі конкретні заходи, які мають намір провести.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів 16 червня.

Програму Комісії Україна-НАТО затвердили в лютому поточного року, а в травні її повністю погодили. При цьому до розпорядження уряду додається 10 доповнень з конкретними кроками, серед яких:

Відео дня
  • навчання держслужбовців з питань євроатлантичної інтеграції;
  • "розробка стратегічних наративів щодо інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції";
  • проведення роз'яснювальної роботи серед особового складу у Збройних силах;
  • прийняття антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки та забезпечення її запуску;
  • контроль за деклараціями держслужбовців;
  • моніторинг ефективності заходів з фінансового контролю.

Читайте такожЗеленський про рішення саміту НАТО щодо України: "ми заслуговуємо на більше"

Крім того, планується, що Нацполіція та НАЗК збиратимуть інформацію щодо порушень у фінансуванні політичних партій і подачі ними звітів.

Також в документі вказана подальша реформа з децентралізації, плани з інформаційної політики, в тому числі проведення тренінгів для журналістів з інформбезпеки, модернізація технічної бази Національної громадської ТРК України, розвиток інфраструктури телерадіомовлення в прикордонних регіонах й в зоні проведення ООС, "вжиття заходів" щодо обмеження мовлення російських ТРК на території України, зокрема, моніторинг провайдерів.

Крім цього, Україна та НАТО будуть обмінюватися інформацією про можливий викид радіоактивних речовин, забруднення навколишнього середовища, загроз об'єктам критичної інфраструктури, а також планується установка базових станцій глобальних навігаційних супутникових систем.

Курс України в НАТО

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Axios, яке в лютому вийшло на американському каналі HBO, заявив, що Україна хоче бути рівноправним членом НАТО.

9 лютого генеральний секретар НАТО Столтенберг зазначив, що наближення України до членства в НАТО залежить від успішної реалізації реформ. Зокрема, Україна повинна зміцнювати демократичні інститути, боротися з корупцією, вводити демократичний політичний контроль над ЗСУ.

У Посольстві США також заявляли, що для подальшого просування євроатлантичної інтеграції України необхідний прогрес у "важких, але важливих" реформах.

5 березня віце-прем'єр Ольга Стефанишина заявила, що зараз не менше 14 з 30 країн-членів НАТО готові перевести в практичну площину політику "відкритих дверей" для України.

7 червня заступник генсека НАТО Мірчі Джоане заявив, що в Альянсі поки немає консенсусу в питанні надання Україні Плану дій для членства.

9 червня Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна вже володіє всіма інструментами для потенційного приєднання до НАТО.

14 червня за підсумками саміту НАТО в комюніке глав держав і урядів 30 країн-членів Альянсу було заявлено, що Україна стане членом НАТО за допомогою плану дій щодо членства (ПДЧ).

Вони також висловилися на підтримку права України вирішувати власне майбутнє і формувати зовнішньополітичний курс без зовнішнього втручання.