фото Facebook @navy.mil.gov.ua

Країни-члени Організації північноатланчтиного договору переконані, що набуття Україною статусу партнера розширених можливостей НАТО посилить співпрацю з арміями Альянсу.

Читайте такожНАТО визнало Україну учасником партнерства розширених можливостей

Як заявив у Twitter міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, "щирі вітання Україні за отримання давно заслуженого статусу партнера розширених можливостей НАТО. Отримання цього статусу принесе спільну користь як Альянсу, так і народу України. Незалежна, суверенна і стабільна Україна - це ключ до євроатлантичної безпеки".

Відео дня

Аналогічну позицію висловили у Twitter в місії Канади при НАТО.

Також Україну привітав глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс. Він назвав визнання України партнером розширених можливостей Альянсу ще одним кроком на шляху євроатлантичної інтеграції. "Ми також дуже вдячні Україні за її внески в місії НАТО", - написав Рінкевічс у Twitter.

Крім того, у Twitter Україну привітав міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб, який наголосив, що це рішення зміцнює тісні відносини між НАТО та Україною. "Сполучене Королівство залишається рішуче відданою безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України", - наголосив Рааб.

У Місії США при НАТО переконані, що тепер набуття Україною статусу партнера розширених можливостей НАТО має посприяти налагодженню ще сильніших відносин і співпраці між Альянсом і Україною.

"Надання Україні статусу партнера розширених можливостей посилює сумістність Збройних сил України з силами НАТО, підтримує внески України в операції НАТО і створює додаткові можливості для зміцнення з членами НАТО", - заявили амеркианські дипломати.

Як повідомляв УНІАН, Альянс визнав Україну учасником партнерства розширених можливостей. Цей статус є частиною Ініціативи партнерства щодо взаємосумісності військ, мета якої спрямована на підтримання і поглиблення взаємодії між Альянсом і країнами-партнерами, які здійснили значні внески до операцій і місій під егідою НАТО.

Відтепер Україна отримуватиме користь від спеціально розроблених індивідуальних можливостей, аби підтримувати свої внески. Зокрема це передбачає розширений доступ до програм і навчань щодо взаємосумісності військ.

Таким чином, Україна стала одним з шести партнерів розширених можливостей НАТО разом з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожна країна-партнер має індивідуальні відносини з Альянсом, які ґрунтуються на галузях спільного інтересу.

Статус України як партнера розширених можливостей НАТО не означає передчасного рішення щодо членства в Альянсі. Країни НАТО продовжують заохочувати і підтримувати Україну у втіленні реформ, у тому числі у секторі оборони і безпеки, цивільного контролю і демократичного нагляду, боротьби з корупцією.