Кулеба прокоментував європерспективи України \ фото УНІАН, Олександр Синиця

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що Україна може набути членства в Євросоюзі "за дві ночі".

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба заявив під час участі у Конференції "Форум 2000", яка відбувалася у Празі.

Зокрема, у глави МЗС запитали, як він бачить виконання семи рекомендацій Євросоюзу, озвучених одночасно із наданням Україні статусу країни-кандидата на вступ.

Відео дня

"Єдине, чого ми прагнемо, аби до нас ставилися справедливо під час оцінювання втілення умов", - сказав Кулеба.

Як зазначив міністр, Україна наразі з семи рекомендацій виконала повноцінно одну, яка стосувалася призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Водночас вже було започатковано процедуру з відбору голови Національного антикорупційного бюро.

"Повірте мені, ми дуже сильно налаштовані. Ми знаємо, що поставлено на карту. Ми дуже налаштовані впровадити ці рекомендації і запитати наступне питання не про те, що буде далі, а коли саме це буде. І я думаю, що ми заслуговуємо на трохи оптимізму. Тому що традиційно, коли хтось говорить про українську європейську інтеграцію, природньо, завжди намагаються додавати друге речення про те, що на це можливо підуть роки, може знадобитися багато часу. От, а якщо ні?" - заявив Кулеба.

"Три місяці тому ніхто не вірив, що Україна буде країною-кандидатом. Ми чули одну ж і ту історію, що для цього знадобиться багато років... Тепер ми кандидати. Ми рухаємося і виконуємо рекомендації. І якщо ми готові діяти швидко, то і Євросоюз повинен діяти швидко", - наголосив Кулеба.

"І як ви сказали, можливо це не станеться за ніч - набуття членства в ЄС. Але це може статися за дві ночі, не впродовж років", - наголосив Кулеба.

Як повідомляв УНІАН, 23 червня Європейська рада надала Україні статус кандидата на членство у Євросоюзі.

Водночас Україна повинна втілити ряд важливих реформ. Єврокомісія представила сім рекомендацій щодо впровадження необхідних реформ. Зокрема, серед цих рекомендацій - прискорення відбору суддів Конституційного суду, продовження втілення реформи системи правосуддя, боротьба з корупцією і відмиванням коштів, демонстрація відчутних результатів втілення закону про деолігархізацію, узгодження аудіовізуального законодавства з європейським, схвалення і втілення закону про національні меншини та інші.

21 серпня глава представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас заявив, що Євросоюз наступного року проаналізує виконання Україною семи рекомендацій, аби зберегти статус країни-кандидата на вступ до євроспільноти.

Вас також можуть зацікавити новини: