Нардепи хочуть, щоб деякі пенсіонери могли служити / фото УНІАН

Мобілізація 2023 в Україні триває, і народні депутати хочуть, щоб деяким пенсіонерам дозволили захищати Батьківщину.

Про це йдеться у законопроекті про внесення змін до частини 2 статті 22 закону "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо реалізації права осіб на перебування на військовій службі (№10084). Цей проект закону ініціювали два нардепи - Анатолій Бурміч та Олександр Юрченко.

Політики зазначили, що мета документа, зокрема, усунути вікову дискримінацію серед тих людей, які, перебуваючи на пенсії, прагнуть служити. Нардепи хочуть, щоб вік придатності до мобілізації солдатів був підвищений з 60 до 65 років, а керівного військового складу - з 65 до 70.

Відео дня

"Проектом закону... пропонується доповнити частину 2 статті 22 наступним абзацом: "Під час дії воєнного стану військовослужбовці..., які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров'я для проходження військової служби, на їх прохання можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, без обмежень по віку та строку залишення на військовій службі", - зазначається у пояснювальній записці.

Продовжується мобілізація - новини, які варто знати

В Україні оголошена мобілізація після того, як росіяни рано вранці 24 лютого минулого року здійснили повномасштабне вторгнення на нашу територію. У нашій державі військовозобов'язаними є чоловіки, яким 18-60 років, а також жінки деяких професій, зокрема, медики.

Деякі чоловіки можуть не йти на службу, наприклад, за станом здоров'я. Також дехто може отримати відстрочку від армії, у тому числі багатодітні батьки, вчені, викладачі вишів та нардепи. Варто зазначити, що мобілізація в Україні вже не раз продовжувалася, в останнє - до 15 листопада.

Вас також можуть зацікавити новини: