ООН підтримала Україну / фото REUTERS

В ООН була прийнята резолюція по Україні, яка була запропонована Києвом.

Це дуже важливий документ, що включає в себе мирні пропозиції Володимира Зеленського. Подробиця озвучив радник глави офісу президента Михайло Подоляк.

"Голосували проти сім країн, включаючи Росію - це і є той горезвісний багатополярний світ, про який довго і казково розповідала людина, що не розбирається ні в політиці, ні в історії, ні власне в сучасному світі як такому. Я про суб'єкта Путіна. Такі країни, як Росія повинні закінчувати на звалищі історії", - сказав він.

Подоляк впевнений, що фатальна помилка демократичного світу в тому, що не треба було боятися Путіна, а треба було його ігнорувати і максимально жорстоко реагувати на будь-які порушення прав людини як всередині Росії, так і тим більше на зовнішніх ринках.

"Перемога це є навіть не те що вагомою дипломатичною, це є ілюстрацією незворотності історичного процесу. Росія не може зупинити цей процес, він об'єктивно виштовхує цю країну за непотрібністю на узбіччя сучасної цивілізації. Росія перебуватиме там і якась частина держав знову ж таки з нікчемним впливом на сучасні процеси буде десь поруч. Але ось ми зараз говоримо про нейтральність деяких країн, їх не так багато, але тим не менше вони нейтральні і вони важливі тому, що для них дуже важливо зрозуміти одну річ і вони це вже розуміють. Стратегічно не можна підтримувати мерців в історичному і в політичному сенсі слова. Росія - це мертва країна, вона не генерує нічого позитивного, вона тільки всіх, хто буде її підтримувати, затягне на дно. Немає сенсу вестися на те, що можна сьогодні за демпінговою ціною купити нафту або газ, це неважливо. Не має сенсу підтримувати Росію історично, це вже не має ніякого сенсу і політично, це принесе навпаки збитки тій чи іншій країні, яка голосує за Російську Федерацію", - сказав він. 

Подоляк впевнений, що Росія точно покине в якості покарання багато з цих міжнародних інституцій, в тому числі вона втратить безумовно там право вето.

Резолюція Генасамблеї ООН щодо війни в Україні

23 лютого 2023 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй підтримала резолюція про всеосяжний, справедливий і тривалий мир в Україні відповідно до Статуту ООН. Документ підтримали під час надзвичайної спеціальної сесії ГА ООН у Нью-Йорку.

За резолюцію проголосували 141 країна-член ООН, утрималися – 32 держави. Проти проголосували 7 країн: Росія, Білорусь, Сирія, КНДР, Еритрея, Нікарагуа і малі. 

Відомо, що проект резолюції презентували спільно Україна і понад 70 інших країн, які стали співавторами документа.