Комітет Ради підтримав створення ТСК щодо "вагнерівців" / фото ua.depositphotos.com

Комітет Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту підтримав проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії ВР щодо "вагнерівців".

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від "Голосу" Роман Костенко.

"Щойно Регламентний комітет підтримав наш проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії щодо "вагнерівців", - написав він.

Депутат добавил, что теперь проект постановления будет вынесен в сессионный зал на рассмотрение Верховной Рады.

Як відомо, Регламентний комітет визначено головним з розгляду проекту постанови про утворення ТСК ВР з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами "приватної військової компанії Вагнера" та нанесення шкоди національним інтересам України (№4105).

Читайте такожАрахамія виступає "категорично проти" створення будь якої ТСК у Раді щодо роботи спецслужб

Затримання бойовиків "Вагнера" в Білорусі: що відомо

  • 29 липня у Білорусі затримали бойовиків з ПВК "Вагнера", 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були і ті, хто воював проти України на Донбасі.
  • За інформацією правоохоронних органів Білорусі, до них надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії.
  • Білорусь звернулася до української влади з проханням перевірити причетність затриманих до скоєння злочинів в Україні.
  • 11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генпрокуратури Білорусі запити про видачу 28 бойовиків. Усі 28 осіб, серед яких 9 громадян України, підозрюються в участі в терористичній організації.
  • 14 серпня Білорусь видала Росії 32 затриманих під Мінськом "вагнерівців"
  • 18 серпня головний редактор видання "Цензор" Юрій Бутусов на своїй сторінці у Facebook з посиланням на власні джерела написав, що ситуація з появою в Білорусі бойовиків ПВК "Вагнера" була нібито частиною секретної операції СБУ та ГУР Міноборони з їх затримання, яка зірвалася через просочення інформації в Офісі президента.
  • В Офісі президента, Службі зовнішньої розвідки та СБУ спростували цю інформацію.
  • 13 вересня петиція з вимогою створити ТСК Верховної Ради з розслідування можливої держзради у ситуації з видачею Росії затриманих у Білорусі "вагнерівців" набрала необхідну для розгляду кількість підписів - понад 25 тис.
  • 25 вересня Комітет Верховної Ради з нацбезпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту визначитися шляхом голосування у питанні створення ТСК з розслідування можливої держзради у ситуації із затриманням "вагнерівців".
  • 29 вересня ВР взяла до відома висновок Комітету з нацбезпеки щодо електронної петиції, в якій вимагається створити цю ТСК.