За словами міністра, в історії України є багато прикладів, коли подібні питання вирішувались політичним шляхом / фото president.gov.ua

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що конституційну кризу в Україні неможливо вирішити, керуючись виключно буквою Закону.

Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна».

«Якщо ми будемо йти, лише керуючись буквою Закону, ми не вирішимо ключову проблему – проблему з суддями, які зловживають своїми повноваженнями – використовують владу у своїх особистих, іноді комерційних інтересах. Це неможливо вирішити, якщо керуватись виключно буквою закону. Мій внутрішній юрист каже, що проблема невирішувана», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожСекретар РНБО не має сумнівів, що до рішення Конституційного суду має стосунок Росія

Водночас, за словами міністра, в історії України є багато прикладів, коли подібні питання вирішувались політичним шляхом.

«Коли влада, маючи компроміс в суспільстві, усі гілки разом приймали рішення, які іноді не були передбачені Конституцією чи законами України. Яскравий приклад – «третій» тур виборів президента після Помаранчевої революції. Інший приклад – це внесення змін до Конституції постановою Верховної Ради після Революції гідності. Це яскраві приклади політико-правового рішення, які не передбачені прямо Конституцією, але дозволили вирішити проблему», - нагадав він.

«Так само президент зараз пропонує вирішити проблему з суддями, які зловживають своїми повноваженням політико-правовим рішенням – розігнати Конституційний суд і оголосити новий добір на нових доброчесних суддів на новому прозорому конкурсі. Таке рішення є найоптимальнішим шляхом, який зараз є», - вважає Малюська.

Читайте такожКулеба прокоментував можливе скасування безвізу через рішення КСУ

Скандальне рішення КСУ щодо незаконного збагачення: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Утім, 29 жовтня ввечері Кабінет міністрів зобов’язав НАЗК відновити публічний доступ до Єдиного реєстру електронних декларацій.
  • Конституційний суд 28 жовтня оприлюднив текст рішення, ухваленого Великого палатою КС у складі 15 суддів.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду. У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів". Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.