Активісти Казахстану влаштовують мовні рейди / фото - flickr.com/photos/alexjbutler

У Казахстані розгорівся скандал через російську мову. Жителі країни змушують продавців вибачатися за те, що ті не говорять казахською, а всіх росіян вони дражнять "гастарбайтерами".

Активісти Казахстану влаштовують рейди у магазинах та громадських закладах, вони знімають свої "перевірки" на відео, які потім публікуються на YouTube.

Так, місцеві жителі негативно ставляться до того, що в Казахстані люди говорять російською мовою. Вони перевіряють написи на етикетках і стежать, щоб держслужбовці та всі продавці говорили виключно казахською.

В одному з магазинів країни покупниця була сильно обурена тим, що продавчиня не говорила з нею казахською, пояснюючи свою позицію словами про "двомовну" державу. 

Більш того, активісти змушують російськомовних вибачатися не тільки за їхню мову, а й за те, що вони приписують РФ всі заслуги за "створення" Казахстану. Мовний скандал почав набирати обертів, в результаті чого реагувати на інцидент довелося політикам країни. 

Читайте також"Совковість" у минулому: у Мінобороні розповіли про сценарій параду на День НезалежностіВлада Казахстану називає мовні рейди "печерним націоналізмом", проте активісти з такими словами не згодні. Творці руху не збираються зупинятися на досягнутому і планують продовжувати свої рейди по магазинах Казахстану. 

Жителі країни хочуть домогтися того, щоб приїжджі на заробітки росіяни поважали мову і традиції Казахстану. 

Раніше УНІАН вже повідомляв про інший скандал через російську мову. Дівчину, яка виграла титул "Міс Молдова", назвали "смердючою російською" і побили сумкою. 

Також вас можуть зацікавити новини: