У РФ назвали умови для нових домовленостей щодо Донбасу \ фото REUTERS

Кремль готовий предметно домовлятися про деескалацію ситуації на Донбасі, однак для цього потрібно виконати вже існуючі домовленості.

Про це заявив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков у відповідь на відповідний заклик президента України Володимира Зеленського, передає kommersant.

Пєсков зазначив, що російська сторона теж готова предметно домовлятися, але "перед тим, як предметно домовлятися, потрібно предметно виконати наявні домовленості".

Відео дня

Читайте такожНова допомога Україні від США: західні ЗМІ дізналися, що "світить" Києву

"Вантажити нові нездійсненні домовленості на невиконані домовленості — не думаємо, що це правильна практика", - висловив думку Пєсков.

На питання про можливість зустрічі лідерів в рамках "нормандського формату" він відповів, що натяки на цю зустріч ніколи не зникали. "Але розуміння по конкретних термінах по такій зустрічі немає з тих причин, про які я говорив", - сказав представник Кремля.

Раніше Володимир Зеленський на зустрічі із зовнішньополітичними радниками лідерів Німеччини і Франції заявив, що Київ готовий предметно домовлятися про припинення конфлікту на Донбасі, а необхідні рішення можна обговорити під час нового саміту в "нормандському форматі".

Як відомо, зустрічі в "нормандському форматі" не проводилися вже більше року. Востаннє лідери "нормандської четвірки" зібралися на зустріч у форматі відеоконференції в листопаді 2020 року. До цього вони зустрічалися в Парижі в грудні 2019 року після трирічної перерви. Влада України наполягає, що нинішній "нормандський формат" є неефективним і виступає за включення в переговорний процес США.

Як повідомляв УНІАН, 11 січня президент Франції Еммануель Макрон зазначив, що підтримує ініціативи Зеленського щодо проведення зустрічі в "нормандському форматі" та підтримав залучення США до цього формату.