В ОПУ відповіли, чи залишиться Україна сильною на міжнародній арені після війни / УНІАН

Україна має можливості зберегти вплив на міжнародній арені після завершення повномасштабної війни з Росією. Таку думку в інтерв'ю УНІАН озвучив антикризовий радник глави офісу президента Михайло Подоляк.

"Світ не живе статично і, крім війни в Україні, викликів, на жаль, дуже багато. ... І тут Україні дуже важливо розуміти, куди і як вона хоче рухатися далі, виразно це артикулювати. Коли у тебе є компетенція, ти розумієш, що ти можеш як партнер запропонувати своїм союзникам, тоді це виглядає круто. Потрібно визначити ту компетенцію, яку ти можеш на зовнішньому ринку продавати, чим Україна буде цінна для партнерів. Це стосується не тільки економіки, а й інших опцій. ... У нас до війни, на жаль, дуже часто працював режим очікування. Україна вважала, що вона країна маленька, у неї є відносне право голосу, і вона може в рамках тих чи інших регламентів щось говорити. Ні, потрібно бути ініціативним і виходити на той рівень, який є в України сьогодні. Це буде важко, але це можливо", – вважає Подоляк.

За словами радника, після війни Україна зможе надавати консультативну допомогу іншим країнам, що дозволить зберегти фокус уваги світу на нашій країні.

"Це хороша презентація переваг України, коли наші представники будуть експертно пропонувати консультативну допомогу іншим країнам. Це важко, але це дозволить дійсно утримати на Україні фокус уваги, тому що всі будуть розуміти, що Україна вирішує завдання не тільки свої, а й глобальні. Потрібно визначити своє місце, свої компетенції, заякорити їх за собою і вміти їх правильно артикулювати", – додає Подоляк.

Майбутнє України після війни 

Як наголошував президент України Володимир Зеленський, Україна прагне отримати від міжнародних партнерів безпекові гарантії ще до очікуваного вступу до НАТО. 

В Альянсі постійно наголошують, що наразі НАТО сконцентроване на наданні Україні військової підтримки, розгляд питання щодо вступу очікується після завершення повномасштабної війни в країні.

Водночас Україна прагне приєднатися до Європейського союзу. За прогнозами, це може статися аж в 2029 році. Експерти наголошують, що нині Україна має більше шансів швидко вступити до НАТО, ніж до ЄС.

Вас також можуть зацікавити новини: