Кравчук прокоментував позицію України стосовно подій в Білорусі / фото УНІАН

Якщо Росія втрутиться в справи Білорусі, то Україні необхідно зайняти більш жорстку позицію.

Про це в ефірі ток-шок Савіка Шустера заявив представник України в Тристоронній контактній групі та перший президент Леонід Кравчук, передає НВ.

Водночас, Кравчук назвав сьогоднішню реакцію української влади на події в Білорусі адекватною.

Відео дня

"На сьогодні діяльність української влади потрібно оцінювати як адекватну сьогоднішньої ситуації. Це зовсім не означає, що вона не може змінитися під впливом інших факторів, скажімо, більш активної участі в ситуації в Білорусі Росії - введення сил спеціального призначення або будь-якої іншої допомоги. Звичайно, тоді українська влада має зайняти більш жорстку позицію. Сьогодні наша позиція є демократичною", - заявив Кравчук.

Він підкреслив, що після 26 років на чолі держави, Лукашенку буде важко скласти повноваження.

"Я з досвіду скажу так: 26 років влади Лукашенко зробили його таким, що у нього кожна пора тіла та мізків - це влада, він поза владою себе не бачить. Змістити диктатора після 26-річної диктатури дуже складно", - повідомив Кравчук.

Читайте такожКравчук на ТКГ довів росіянина Гризлова до істерики: як пройшло засідання

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • Глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі, але готова сприяти врегулюванню ситуації в цій країні. При цьому Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в країні.
  • 31 серпня країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка та ще 29 білоруських чиновників за їхню роль у фальсифікації виборів та насильстві проти демонстрантів. Їм заборонено виїжджати до Литви, Латвії та Естонії на п’ять років.