Кучма закликав українську владу успадковувати завзятість Ілона Маска / фото УНІАН

Якщо Україна хоче досягти успіху у сфері космосу, має діяти за прикладом американської компанії SpaceX Ілона Маска.

Про це заявив другий президент України Леонід Кучма, коментуючи успішний запуск космічного корабля Crew Dragon, повідомляє його речниця Дарка Оліфер в Facebook.

«Маск зробив те, на що не здатні більшість держав світу. Скажу більше: Маск – один-єдиний Маск – переміг Росію. Він фактично посунув Москву з її місця на світовому ринку. Він вирішив, чого хоче, і вперто робив все, що для цього потрібно. Так має робити і наша влада, якщо хоче досягти успіху будь-де – в тому числі, і у сфері космосу», - наголосив Кучма.

Відео дня

За його словами, «ця сфера зараз буде дедалі важливішою, вона стає фокусом усіх інноваційних розробок, лакмусовим папірцем того, чи готова та чи інша країна приєднатися до клубу лідерів нового світу».

Читайте такожВідкриття люків між Crew Dragon і МКС (онлайн-трансляція)

«І я точно знаю, що всі шанси та можливості для цього поки що в нас залишились. Сучасні технології, наукова школа, висококласні кадри, нарешті – багата історична традиція. Але з таким ставленням до галузі час працює не на нашу користь. У роки мого президентства Україна довела, що вона не лише потребує допомоги з-за кордону, але й сама може бути необхідною решті світу. Десятки країн користувалися послугами наших космічних носіїв. Україна була серед світових лідерів», - нагадав Кучма.

На запитання, чи можливо сьогодні повернути цей статус, екс-президент відповів: «Сподіваюся, що так».

«І точно знаю: якщо ми не збережемо космічну галузь, це не буде означати тільки зрадити славному минулому. Це означатиме і загубити перепустку у майбутнє», - підсумував він.

Як повідомляв УНІАН, пілотований космічний корабель Crew Dragon, розроблений приватною американською компанією SpaceX, сьогодні успішно пристикувався до Міжнародної космічної станції.

Ракета-носій Falcon 9 злетіла з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) напередодні, 30 травня. На його борту - астронавти Національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) Роберт Бенкен і Даглас Херлі. Вони повинні залишитися там на чотири місяці, після чого повернутися на Землю.

На церемонії запуску був присутній президент США Дональд Трамп.

Цей пуск став вирішальним в державно-приватному партнерстві Національної аерокосмічної адміністрації США і компанії SpaceX, заснованої підприємцем і фахівцем в галузі високих технологій Маском.