Дмитро Кисилевський / фото sluga-narodu.com

Для того, щоб українська економіка після перемоги могла розвиватися, уряду вже зараз слід подбати про низку рішень, який цей розвиток можуть забезпечити. Так, влада має добиватися у світі скасування обмежень на український імпорт, а також забезпечити відшкодування ПДВ експортерам, яке було заморожене у січні рішенням Мінфіну, через що експортери не мають доступу до 20% оборотних коштів.

Про це заявив народний депутат Дмитро Кисилевський у інтерв’ю виданню ГМК Центр. 

"Завдання влади - добиватися скасування обмежень на українські товари. І зараз для цього будуть сприятливі умови. Звісно, постачання зброї, фінансова допомога та санкції проти агресора наразі важливіші, але після перемоги відновлення експорту матиме критичне значення для нас. Тому політичну прихильність до України більшості країн світу можна й треба конвертувати в інструменти економічної підтримки. Скасування торговельних обмежень проти України на зовнішніх ринках має стати конкретним KPI нашої дипломатії в кожній конкретній країні", - впевнений він. 

Відео дня

Ключовою проблемою, на його переконання, також залишається блокування морських портів України в Чорному морі, адже близько 60% українського експорту традиційно здійснюється саме через чорноморські порти. Крім того, влада має максимально ефективно використовувати наявні ресурси, щоб реорганізувати ланцюги поставок і логістики, а також правильно планувати. 

"Режим воєнного стану дає виконавчій владі достатньо повноважень для цього. Вдалий приклад – програма переміщення підприємств до безпечних регіонів. Зараз переміщено вже близько 400 підприємств. Невдалий приклад – неповернення ПДВ експортерам", - підкреслив Кисилевський. 

Як відомо, Велика Британія відмінила імпортні мита для товарів з України. Натомість США досі не зняли загороджувальні мита для української сталі, що значно знижує можливості українських імпортерів працювати з цією країною.