Зеленський попередив Путіна про наслідки погроз щодо «захисту росіян» / На фото – Володимир Зеленський, фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський вважає небезпечною чинну риторику Кремля для Європи, України та самої Росії.

Про це він повідомив в інтерв’ю французькій газеті Le Figaro напередодні зустрічі з Емманюелем Макроном, цитує ОП.

Читайте такожНе перейде жодної "червоної лінії": Кулеба про перемовини Зеленського з Макроном і Меркель

Український глава переконаний, що концентрація російських військ поблизу кордонів з Україною є політичним, мілітаризованим і психологічним тиском з боку Кремля.

«Чому психологічний? Тому що вони стріляють і чекають, що ми будемо відповідати так само. Мало того, вони «чекають», що ми підемо на сході України в наступ. Але ми не дамо їм «такого щастя», – сказав він.

Зеленський вважає, що заяви Кремля про захист росіян можуть нести загрозу як Заходу, так і самій Росії.

«Ми бачимо їхню риторику, риторику оточення президента Російської Федерації. Я вважаю це дуже небезпечним для нас, для Європи й, врешті-решт, для його країни. Це небезпечна риторика, коли ти говориш, що ми в будь-якому разі готові захищати «наших» російських громадян», – наголосив президент.

На запитання, чи вважає Зеленський, що Путін хоче анексувати Донбас, він відповів: «Мені здається, я знаю, чого він хоче, але я не хотів би його підштовхувати. Бо завжди є надія на один відсоток, що він цього не бажає. Або навіть якщо бажає, то не зробить».

Президент додав, що Україна не віддасть РФ «жодного сантиметра землі. Чого б це не коштувало».

«Тому я дуже сподіваюся, що вони не підуть далі, на ескалацію. Бо, як я вже казав, це буде програш для всіх. І історично насамперед для них. Бо ми – на своїй землі», – зазначив український глава.

Зустріч Зеленського і Макрона 16 квітня: що відомо

Зеленський і Макрон 16 квітня у Парижі після зустрічі у форматі "віч-на-віч" проведуть відеозустріч з Меркель. Лідери країн обговорюватимуть ситуацію на сході України.

Новини України та світу на ранок 16 квітня