Росія назвала "жестом доброї волі" продовження участі в зерновій угоді / фото REUTERS

Російська Федерація погодилася продовжити "зернову угоду" на два місяці. У Кремлі таке рішення назвали "жестом доброї волі".

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що продовження угоди з експорту українського зерна на 60 днів було "жестом доброї волі" з боку Росії, тому що її умови досі не виконані.

"Угода не може стояти на одній нозі... З вичайно, умови продовження відносні. Але це свого роду жест доброї волі з боку Росії", - цитує CNN відповідь Пєскова на питання, чому угоду не продовжили на 120 днів.

Відео дня

За його словами, Москва пішла на цей крок "в надії, що після такого тривалого часу умови і зобов'язання, які були взяті на себе сторонами, будуть виконані".

Заступник Міністра закордонних справ Олександр Грушко заявив, що Росія і ООН домовилися про продовження зернової угоди на два місяці після переговорів у Женеві. Він додав, що умовою було виконання всіх даних Росії обіцянок, включаючи зобов'язання щодо зняття санкцій, прямих і непрямих, щодо поставок сільгосппродукції на міжнародні світові ринки.

Варто відзначити, що заяву Кремля про продовження "зернової угоди" на 60 днів ще не підтвердили інші учасники угоди.

Зернова угода - що відомо

У липні 2022 року Росія і Україна посередництві ООН і Туреччини домовилися про безперешкодному експорті зерна з портів Одеської області.

При цьому Москва наполягла на огляді суден-зерновозів, нібито побоюючись поставок зброї для ЗСУ. В результаті огляд Росія використовувала, щоб саботувати угоду і блокувати роботу зернового коридору.

18 березня 2023 року дія зернової угоди закінчується. Угода буде автоматично анудована, якщо сторони не продовжать її. ООН і Туреччина закликали Россю дати свою згоду.

Вас також можуть зацікавити новини: