Українська паляниця - білий пшеничний хліб / depositphotos.com

Паляниця - один із символів традиційної української кухні, готується різними способами з простих інгредієнтів і може бути подана з різними добавками.

Солодка паляниця в духовці - рецепт від шеф-кухаря

Представляємо вам незвичайний варіант цієї смачної домашньої випічки - солодкий. Він чудово підходить для святкового столу. Це якісна і перевірена паляниця - рецепт Клопотенко надав у своєму блозі.

Для приготування потрібно:

Відео дня
  • 500 г борошна;
  • 10 г розпушувача;
  • 1 щіпка солі;
  • 250 мл кефіру 2,5%;
  • 2 яйця;
  • 100 г цукру;
  • 2 ст. л. соняшникової олії (+2 ст. л. для змазування форми);
  • 200 г фруктів з узвару;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 1 лимон;
  • 2 ст. л. цукрової пудри.

Завчасно зваріть узвар на основі яблучної сушки з додаванням груш. Фрукти повинні встигнути охолонути. 

Цукор добре змішайте віночком в мисці з яйцями, збивати не потрібно. В іншій мисці з'єднайте борошно, розпушувач і сіль. Волоські горіхи подрібніть ножем, але не дуже дрібно, і додайте до борошна, додайте ванільний цукор і добре перемішайте. Додайте фрукти, перебиті занурювальним блендером до стану пюре однорідної консистенції, соняшникову олію, яйця з цукром і кефір. Перемішайте ложкою, потім замісіть руками. 

Розкачайте тісто в прямокутну форму і загорніть краю до центру спочатку уздовж, а потім поперек, злегка приминаючи, і акуратно переверніть швами вниз. Покладіть в змащену маслом форму розміром 20х14 см і випікайте. Паляниця в духовці випікається при температурі 180 градусів біля 40-45 хвилин.

Вийміть з духовки, почекайте, поки паляниця повністю охолоне і дістаньте з форми. При подачі посипати лимонною цедрою (можна натерти на дрібній тертці відразу з лимона) і цукровою пудрою.

Смажена на сковороді паляниця - рецепт на кефірі

Інгредієнти:

  • 800 г борошна;
  • 500 мл кефіру або іншого кисломолочного продукту;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. соди;
  • 1 ст. л. оцту;
  • за бажанням - спеції.

Кефір можна замінити ряжанкою або сметаною. Додаємо в кефір цукор, сіль, спеції за бажанням. Чайну ложку соди з верхом погасити оцтом, додати і добре перемішати. Всипати борошно і замішати тісто руками. Воно повинно вийти густим, трохи липкуватим. Занадто забивати його борошном не потрібно.

Накриваємо миску рушником і даємо постояти 10 хвилин. Кухонну дошку посипати борошном, викласти тісто і розрізати його на рівні частини залежно від розміру сковороди. Далі формуємо круглі коржі товщиною близько 2 см, з палець. Занадто тонка паляниця по-українськи вийде сухою, а тісто більшої товщини може не пропектися. Обтрушуємо з коржі зайву муку. Така паляниця - рецепт на сковороді випікається без олії.

Закриваємо кришкою і обсмажуємо на маленькому вогні з двох сторін до золотистого кольору. Коржі добре "підростають" і стають пишними. Готові паляниці складаємо одна на одну на блюдо і обгортаємо чистим вафельним рушником, щоб вони стали м'які. Залишаємо до повного охолодження.

Такі паляниці не ріжуть, а відщипують шматочками. Подають з медом, згущеним молоком, свіжими ягодами, сиром або маслом, цибулевою засмажкою, часником, сметаною або грибним соусом.

Українська паляниця на заквасці - рецепт пишного круглого хліба

Для опари:

  • Пшеничне борошно вищого або першого сорту - 300 г.
  • Стартер - 3 ст. л.
  • Вода - 180 мл.

Для тіста:

  • Борошно - 385 г.
  • Вода - 200 мл.
  • Опара - вся.
  • Сіль - 9 г.
  • Олія рослинна - для змазування.

Готуємо опару: змішуємо 3 ст. л. заздалегідь приготовленої закваски-стартера для випічки хліба (в закваску-стартер береться рівна кількість борошна і води), 180 мл води кімнатної темпертури і 300 грамів борошна. Перемішуємо ложкою або лопаткою, потім викладаємо на робочу поверхню і місимо руками. Місити до гладкості і еластичності тесту не потрібно, достатньо, щоб в ньому не залишалося сухого борошна. Кладемо в емальований 2-літровий посуд, закриваємо кришкою і залишаємо на 10 годин при температурі в приміщенні близько 25 градусів. Час можна варіювати від 8 до 12 годин.

Викладаємо опару у велику миску, в якій будемо замішувати тісто, додаємо воду кімнатної температури, просіваємо в миску борошно, додаємо сіль і замішуємо лопаткою, потім вручну. Замішуємо в мисці доти, доки в тісті не залишиться сухого борошна, і викладаємо на робочу поверхню. Місимо, поки тісто не стане повністю однорідним, до середньої розвиненості клейковини (близько 5 хвилин).

Тісто округляємо, викладаємо в миску, змащену олією, накриваємо кришкою і залишаємо на 3-4 години. За цей час тісто має збільшитися в обсязі приблизно в три рази. Тісто, що підійшло, вивертаємо з миски на робочу поверхню, присипану борошном, і збираємо його в кулю. Для цього складаємо края тіста до центру до утворення гладкої поверхні зовні. Заготівлю в формі круглої буханки укладаємо швом вниз на пергамент і разом з ним переносимо в круглу чашу, закриваємо і лишаємо мінімум на 1 годину, але краще на 2 години, інакше паляниця може трохи порватися.

Перекладаємо заготовку на пергаменті на пекарську дошку і робимо горизонтальний надріз на 3/4 окружності буханки. Глибина надрізу - близько 2,5 см, висота - на рівні 3/4 від низу. Верх надрізу злегка піднімаємо, формуючи характерний для паляниці "козирок". Розігріваємо духовку до 190 градусів і випікаємо 40-60 хвилин залежно від духовки. Перші 10 хвилин випікаємо з парою, налив в жаростійку форму окріп і поставивши її в самий низ духовки. Через 10 хвилин воду дістаємо, провітрюємо від пари і печемо ще 30-50 хвилин до рум'яності. 

Охолоджуємо на решітці під бавовняним або лляним рушником. Розрізати хліб можна не раніше, ніж через 50 хвилин після випічки.

Раніше УНІАН розповідав, як приготувати елементарний, але смачний заливний пиріг з яблуками - на тісто йдуть лічені хвилини.

Вас також можуть зацікавити новини: