Ілюстрація / REUTERS

Депутати Державної думи ухвалили в першому читанні законопроект сенатора Андрія Клишаса про ізоляцію російського сегменту інтернету.

Про це повідомляє ТАСС.

За документ проголосували 334 депутати, проти - 47.

Відео дня

Глава профільного комітету з інформаційної політики Леонід Левін у своєму виступі зазначив, що деякі положення законопроекту потребують коригування, але це можливо зробити до другого читання.

Читайте такожУ РФ можуть заблокувати Instagram і YouTube через скандал з олігархом Дерипаскою, звинуваченим в "груповому згвалтуванні"

Проти законопроекту виступили представники всіх фракцій, окрім "Єдиної Росії".

Раніше законопроект підтримало російський уряд. На проект ізоляції, можливо, витратять 20 млрд рублів.

Нагадаємо, в грудні 2018 року в Державну думу внесли законопроект про необхідність забезпечити роботу російського сегменту інтернету, якщо доступу до зарубіжних серверів не буде. У пояснювальній записці сказано, що створюється можливість для мінімізації передачі за кордон даних, якими обмінюються між собою російські користувачі. Для цього будуть визначені точки підключення російських мереж до закордонним.

Крім цього, в російських мережах повинні встановити технічні засоби, які визначають джерело трафіку. Ці кошти повинні будуть при необхідності обмежити доступ до ресурсів із забороненою інформацією не тільки з мережевих адресах, але і шляхом заборони пропуску трафіку.

За новим законопроектом, регулятором виступить сам Роскомнадзор, а контроль за виконанням проекту покладуть на плечі Мінкомзв'язку або уряду РФ.