Ілюстрація / REUTERS

В Єврейській автономній області Росії жителям довелося самим відвозити тіла померлих в морг. Місцева прокуратура почала перевірку інформації про порушення в наданні ритуальних послуг в регіоні.

Про це повідомляється на сайті відомства.

В Ленінському районі області медичні працівники і поліцейські відмовляють людям у транспортуванні тіл померлих, "а в морзі працює повне самообслуговування". Тож родичі померлих транспортують тіла до моргу самостійно, на особистих автомобілях.

Відео дня

Як повідомляє місцевий телеканал "Біра", місцеві медики і поліцейські відмовляють у транспортуванні померлих до моргу, де, своєю чергою, перейшли на самообслуговування. 

Читайте такожРитуальні послуги за рік подорожчали майже на чверть - Мінрегіон

Журналісти з'ясували, що ритуальна служба працює тут винятково вдень, а перевезення тіла з віддалених сіл місцевості може обійтися в кругленьку суму, що по кишені далеко не всім. Тож, люди транспортують померлих близьких у власних приватних авто. 

Мешканка села Ленінське Альона Морарь, мати якої померла вночі, розказала, що швидка та викликані поліцейські зафіксували факт смерті й поїхали. Тож везти труп матері в морг довелося самим. Найбільше жінку вразило те, що навіть заносити труп до моргу довелося власноруч. 

"Ключі дають на швидкій допомозі. Звідти йдете, відкриваєте (морг - прим. ред.) і туди кладете тіло" - свідчить жінка. 

Тим часом сторож в моргу стверджує, що ключів нікому не дає, відчиняє двері моргу сам. Далі родичі беруть ноші і заносять тіло. На видному місці тут висить оголошення, в якій йдеться про те, що родичі мають самостійно ввімкнути холодильник після того, як залишать труп. 

Головний лікар закладу Антон Бугай підтверджує, що люди дійсно часто везуть покійників самі, а така схема відпрацьована роками. Втім, погоджується, що так не має бути. 

"Не повинні люди самі туди заносити. А раптом вони туди не труп занесуть, а тротил", - говорить лікар. 

Журналісти встановили, що в інших районах автономії, виходячи з резонансу теми в соцмережах, існує така ж проблема. Вдень люди звертаються до ритуальних агенцій, вночі - возять трупи померлих родичів самі. Законодавчо ж організацією таких перевезень згідно Федерального Закону від 12.01.1996 №8-Ф3 (ред. від 23.05.2018) "Про поховання і похоронну справу" за компетенцією має займатися місцева влада. 

"Має викликатись спеціалізована бригада швидкої допомоги, вивозитись тіло померлого. Так має бути згідно із законом", - говорить юрист Надія Ханіна, наполягаючи, що договори зі спеціалізованими службами мають укладати місцеві муніципалітети. 

Правоохоронці на запит журналістів пообіцяли навести лад.

"Будуть проведені процесуальні перевірки, згідно із якими буде ухвалено відповідне рішення", - говорить керівник прес-служби УМВС Росії по ЄАО Оксана Ткачова.

Прокуратура також повідомила, що факт порушення дійсно встановлений. У відомстві пояснили, що перевірили Ленінську центральну районну лікарню, де підтвердилися "факти, про які повідомлялося в ЗМІ". Ще одним наявним порушенням виявилося перевезення тіл померлих на машинах швидкої допомоги. 

Як повідомляє ТАСС з посиланням на обласну прокуратуру, перевірки проходять в моргах Біробіджана, а також в інших населених пунктах по всій області.