Російських студентів можуть відрахувати за незаконні меми / Ілюстрація, Instagram

Керівництво фізфаку Новосибірського державного університету (НДУ) пригрозило відрахувати адміністратора і авторів студентського пабліка в соцмережі «Вконтакте», де публікувалися меми про викладачів.

Читайте такожРосія, вид ззаду: в Єкатеринбурзі першокласників змусили по черзі писати на дошці слово "ж*па"

Як повідомляє TJ, першокурсники створили спільноту «Меми від южаніна», де жартували про викладачів та студентське життя в цілому. Там же проводилися пародійні розіграші локшини швидкого приготування.

Відео дня

Про паблик дізналися в деканаті і провели обов'язкові збори для всього потоку студентів. Декан факультету Олександр Бондар заявив, що «використання фото викладачів без їх згоди і використання мату поруч з їх знімками порушує законодавство РФ і статуту університету», і може стати приводом для відрахування.

Адміністратора і редактора пабліка, а також чотирьох переможців розіграшу локшини, змусили писати пояснювальні. Деканат з'ясовував, звідки у студентів гроші на локшину, і не вірили, що «призи» розподілялися випадково, а не видавалися за якісь послуги.

Ще одна претензія деканату полягає в тому, що в пабліку нібито практикувався кібербуллинг стосовно одного зі студентів.

В одному з шаблонів автори використовували знімок хлопця, який потім попросив видалити мем з його зображенням. Адміністратор пабліка замазав особу студента і перезалив жарт.

Адміністратору пабліка запропонували написати заяву про відрахування, пообіцявши знайти причину для його відрахування, якщо він відмовиться. Після цього паблік «Меми від южаніна» з усіма мемами видалили.

Частина шаблонів залишилася у аналогічної спільноти «меми 220б». Його адміністратори прибрали імена викладачів на мемах і замазали фото.

Один з мемів в пабліку "Меми від южаніна" / TJournal

3 листопада студенти планували вийти на акцію з плакатами під час Дня відкритих дверей НДУ, щоб поговорити з ректором університету Михайлом Федоруком. Пікет не відбувся, але студенти все одно змогли задати Федоруку питання. Останній відноситься до мемів негативно.

Декан фізфаку Олександр Бондар розповів журналістам, що на зборах просто попередив студентів про те, що вони порушують правила вишу. За його словами, така поведінка підлягає дисциплінарному стягненню аж до відрахування, а зараз триває розгляд.

Наступна зустріч з деканатом запланована на 5 листопада. На ній від студентів чекають вибачень за меми.

Раніше одного зі студентів Уральського державного економічного університету (УрДеУ) адміністрація вузу змусила доводити, що він не гей.

Студент розповів, що «докази» його нетрадиційної сексуальної орієнтації зібрала спеціальна служба моніторингу морального вигляду студентів УрДеУ, яка покликана стежити, зокрема, за публікаціями учнів у соцмережах.