Соколов вбив свою кохану після сварки / synergymentor.ru

Російський історик Олег Соколов, якого судять за вбивство своєї коханки, аспірантки Анастасії Єщенко, в 1982 році отримав умовний термін покарання у справі про загибель вченого Володимира Сорокіна.

Читайте такожРозчленування студентки в Пітері: росіяни нікого з дому вбивці "туристичну родзинку" (фото)

Відповідний судовий вирок публікує «Фонтанка». Документ датований 1 березня 1982 року, винесено Сестрорецьким районним народним судом міста Ленінграда начальнику Петровського військово-історичного підліткового клубу Рудольфу Пожогіну і четверокурснику історичного факультету ЛДУ імені Жданова, вчителю школи № 149 Калінінського району, члену ВЛКСМ Олегу Соколову.

Відео дня

Справу за статтею 213 КК РРФСР щодо Пожогіна і Соколова слідчий транспортної прокуратури Ленінграда порушив у липні 1981 року. Приводом стала загибель вченого Володимира Сорокіна при затопленні фрегата «Святий Георгій» у Фінській затоці. Керував кораблем Олег Соколов.

Тоді два судна Петровського клубу вийшли з Ленінграда в Приморськ для участі у зйомках фільму «Росія молода». Пожогін очолював перехід на ЛАІ-4050 (шмак) з 12 особами на борту. Соколов йшов слідом на ЛАЗ-0056 (фрегат), на борту якого знаходилися 15 людей. Він не мав судноводійських прав на управління судном подібного класу і досвіду водіння в морських умовах.

Близько 19 годин 5 липня в умовах високої зустрічної хвилі та поривів вітру до 15 метрів в секунду «Святий Георгій» не змінив курс, не зменшив хід. Фрегат набрав води в трюми, втратив плавучість і затонув біля мису Пісочний в районі Зеленогорська. Тіло вченого Сорокіна не знайшли, інших врятував підоспілий корабель Пожогіна.

Соколов на суді визнав себе винним частково. Він стверджував, що як капітан фрегата, мав слідувати у кільватері за флагманським судном, був зобов'язаний виконувати всі вказівки Пожогіна.

«Вжив усіх заходів, щоб врятувати судно, проте високою хвилею залило внутрішні приміщення... себе Винним у тому, що неправильно [керував] судном при високій хвилі, не визнав», – процитовані показання Соколова у вироку.

Пожогін отримав три роки умовно, історик — два роки умовно. Зазначається, що Олегу Соколову тоді було 25 років. У Петровському клубі він обіймав посаду замполіта.

Адвокат Соколова Олександр Почуєв раніше спростовував цю інформацію.

«Фактично несудимий, до кримінальної відповідальності не притягувався. Всі представлені в Мережі публікації на цю тему — «качки», призначені оббрехати і очорнити остаточно історика», – заявив захисник 13 листопада.

Як повідомлялося, Олег Соколов був затриманий 9 листопада, коли привернув увагу поліцейських після того, як пірнув у річку, щоб втопити пакет, в якому знаходилися відрізані руки вбитої. Сам Соколов перебував в неадекватному стані, його відвезли до лікарні з переохолодженням.

Чоловік зізнався, що перебував зі своєю колишньою студенткою у стосунках і вбив її після сварки. Прийшовши до тями, він вирішив розчленувати тіло і позбутися від нього. У процесі він багато пив, щоб не втратити свідомість.

В квартирі викладача співробітники правоохоронних органів виявили тіло вбитої молодої жінки і її відрізану голову, а в рюкзаку — травматичний пістолет. Пізніше стало відомо, що випускниця російського вишу Анастасія Єщенко, у вбивстві якого підозрюють доцента, історика Олега Соколова, загинула від вогнепального поранення.

За словами колег і студентів, Олег Соколов був відомий своєю ексцентричністю і потягом до молодих студенток, а його пристрасть до постаті Наполеона носила маніакальний характер.