Суслін загинув у грудні / Колаж УНІАН / фото "Можем объяснить", ua.depositphotos.com

У столиці РФ загинув автор доносу на наймолодшого політв'язня Максима Липканя. Про це повідомляє "Можем объяснить"

Донощик, що злив спецслужбам тор доносу на політв'язня Липканя загинув у московському метро за дивних обставин. Знайомі з ним опозиційні активісти вважали його інформатором спецслужб .  

Як зазначається, у грудні минулого року місцеві ЗМІ писали про якусь 21-річну жертву - молоду людину, яка загинула близько пів на шосту ранку на наземній платформі "Філі". Кажуть, тіло в московському метро затиснуло між платформою і поїздом - у "пасажира" не було шансів на виживання. Зараз з'ясувалося, що загиблий при таких дивних обставинах - відомий російський донощик Михайло Суслін.  Зокрема, він - автор доносу на антивоєнного активіста Максима Липканя, якому на той момент було всього 18 років.

Відео дня

За даними ресурсу, восени 2022 року Суслін звернувся до Слідчого комітету РФ з тим, щоб Липканя покарали за "дискредитацію армії та образу представників влади". "Суслін написав на мене заяву в СК (Слідчий комітет – УНІАН). Буду відповідати в суді, якщо це буде потрібно, але таких покидьків і мерзотників-стукачів, як Суслін, потрібно знати в обличчя, це ганьба Росії", - розповів потім активіст.

Спочатку СК відмовив у порушенні справи, але кілька місяців по тому Липкань все ж був заарештований і взятий під варту. Як зазначається, хлопець став наймолодшим обвинуваченим за статтею про поширення "фейків" про армію РФ. Восени минулого року суд відправив його на примусове лікування до психлікарні.

За даними російських антивоєнних активістів, Суслін, ймовірно, був "кротом" - вивідував про них інформацію, яку просто "зливав".  Судячи з соціальних мереж Сусліна, він багато спілкувався з опозиційними активістами, до 2022 року ходив на протести. Зі слів знайомих загиблого, його погляди часто змінювалися. "Спочатку він був жорстким соціал-анархістом. З осені 2022 року підтримував чинну владу", - розповів один з активістів.

Молоді опозиціонери впевнені, що Суслін був завербований поліцією ще в 2021 році. Ймовірно, "після початку судів у справі "Меморіалу" - неурядової організації, яку створили для дослідження політичних репресій в СРСР. "Він тоді став підозріло поводитися, почав понтуватися зв'язками з ментами. Один раз він навіть переплутав листування і переслав досьє не тій людині", - каже активіст.

Інший опозиціонер розповів, як Суслін з'являвся в дивній компанії: "Він приходив на заходи з двома дівчатами. Вони викликали підозри, бо з усіма фотографувалися. І мені тоді знайомі почали писати, що вони підментовані", - додав інший активіст.

Доноси в Росії:

Нагадаємо, що після початку повномасштабної війни в РФ значно зросла кількість доносів. ЗМІ повідомляли навіть про доноси на дітей.

Минулої весни Колишній співробітник КДБ СРСР і Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Жирнов повідомляв, що в РФ налічується близько 4,5 мільйона стукачів.

Також повідомлялося, що росіяни всерйоз поставилися до жартівливого додатку "Мій донос", який створив айтішник з Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: