За діями росіян стежать не лише сусіди, а й влада / фото ua.depositphotos.com

Колишній співробітник КДБ СРСР і Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Жирнов заявив, що масштаби практики доносів на співгромадян в Росії величезні. У країні налічується біля 4,5 млн стукачів.

"За кадровим складом Федеральної служби безпеки, тобто головного, скажімо так, міністерства, яке займається організацією цих доносів і всього стеження, це понад 200 тис. оперативних кадрових співробітників ФСБ. Якщо з них 150 тис. – це оперативники, які в полі, то в них у середньому по 30 агентів на зв’язку. 150 тис. помножити на 30 – виходить 4,5 млн. 4,5 млн стукачів у Російській Федерації на 145 млн населення", – розповів він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За словами Жирнова, росіяни стежать за сусідами, поки влада РФ відстежує дії громадян за допомогою компʼютерних програм. Компʼютери відстежують спілкування росіян за ключовими словами, такими як бомба, гвинтівка, автомат чи теракт. Екс-агент КДБ зазначив, що всі такі розмови автоматично записуються, після чого аналізуються. 

Відео дня

Водночас самі громадяни РФ вважають доноси своєю суспільно корисною роботою, за яку вони ще й отримують гроші. Жирнов вважає, що головною мотивацією для стукачів в Росії є матеріальне становище. Він також припустив, що так багато хто з мешканців РФ намагаєтсья самореалізуватися.

Доноси в Росії

Кількість доносів в Росії продовжує зростати. Справжній "бум" на стукачів почався в РФ після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Росіяни доносять правоохоронцям про все: від критики влади до синьо-жовтого кольору на одязі.

Так, одна з росіянок, яка називає себе "професійним неоплачуваним донощиком" написала на своїх співгромадян вже понад 750 доносів. Причиною такої діяльності жінка назває своє небажання сплачувати репарації Україні після поразки РФ у війні.

Раніше в Підмосковʼї пенсіонер доніс на російську школярку через її одяг. Дівчинка гуляла вулицею у речах синьо-жовтого кольору. На місце "інциденту" приїхали декілька правоохоронців.

Вас також можуть зацікавити новини: