Путін нейтралізує осередки критики, вважає екперт / фото REUTERS

Затримання і арешт терориста Ігоря Гіркіна - це трохи запізніла реакція президента Росії Володимира Путіна на "пригожинський" заколот та намагання повністю взяти під контроль інформаційний простір, щоб не було прямої критики його особи. Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко, коментуючи агентству УНІАН затримання сьогодні Ігоря Гіркіна-Стрєлкова, який був серед тих, хто розв'язав війну на Донбасі у 2014 році.

За його словами, це трохи запізніла реакція Путіна на події 24 червня, коли ПВК "Вагнер" на чолі з Євгеном Пригожиним пішли на Москву, вимагаючи відставки, зокрема, міністра оборони РФ Сергія Шойгу.

Фесенко зазначив, що Путін побоявся "чіпати "вагнерівців" і Пригожина, бо вони мають зброю, військовий досвід та можуть чинити серйозний опір. При цьому додав, що "черга Пригожина буде пізніше". За його словами, зараз Путін боїться і не хоче їх зачіпати й через те, що на Пригожина "зав’язані так звані "общаки" і по Африці і, можливо, по війні в Україні, таємні рахунки та активи".

Відео дня

"І поки це є гарантія безпеки для Пригожина", - додав експерт. 

Фесенко зазначив, що Ігор Гіркін на сьогодні лише критик, бо за ним немає армії, немає військових підрозділів, нема таких зв’язків з генералами, як у Пригожина. За його словами, відкрита критика президента Росії є викликом для Путіна.

"Це і реакція на "пригожинський" заколот і одночасно намагання повністю взяти під контроль інформаційний простір, щоб не було прямої критики Путіна. Ці обставини стали вирішальними. Це спроба нейтралізувати один з небагатьох, але осередок критики самого Путіна", - вважає Фесенко.

Він зазначив, що події навколо Гіркіна, а також "пригожинський" заколот не мали прямого впливу на хід війни в Україні.  

"Але історія з Гіркіним є свідченням того, що ситуація в Росії залишається нестабільною. Для Путіна є загроза звідти, звідки він не чекав раніше, коли починав війну, бо "Z-патріотів", "партію війни", з якими він мав однакові погляди, зараз не влаштовують дії Путіна, котрий не готовий йти до кінця, використовуючи, всі засоби війни проти України, і проти Заходу", - сказав Фесенко.

Експерт зазначив, що до путінських амбіції і  одночасної невпевненості додалися ще страхи та параноя, яка з’явилася внаслідок поразок в Україні і внаслідок нинішньої політичної ситуації в Росії, зокрема, заколоту Пригожина.

"Такий суперечливий коктейль в його свідомості. Це обумовлює його нинішні дії, зокрема, і по відношенню до Гіркіна-Стрєлкова", - додав він.

Затримання Гіркіна - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, 21 липня в Росії затримали терориста Ігоря Стрєлкова. Йому нібито висунули звинувачення за статтею 282 (екстремізм) Кримінального кодексу Російської Федерації.

Як повідомляють ЗМІ, суд відправив Ігоря Гіркіна-Стрєлкова до СІЗО на два місяці - до 18 вересня.