Полозов розповів, як заколот Пригожина вплине на Росію / скріншот

В результаті хоча й невдалої спроби заколоту Євгена Пригожина Росія зазнала змін. Режим Путіна явно продемонстрував свою слабкість, адже "вагнерівці" майже дійшли до Москви.

"Очевидно, що ПВК "Вагнер", яка вже практично підійшла до Москви, раптом за дзвінком Лукашенка починає згортатися – це якось не дуже зрозуміло. Якщо дійсно (підполковник запасу російського спецпідрозділу) Дмитро Уткін іде далі зі своїм загоном, то протягом найближчих кількох годин буде ясно. Тому що в будь-якому разі продовження його руху загрожує зіткненнями з тими підрозділами, які охороняють в’їзд до Москви", – розповів в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський адвокат Микола Полозов.

Експерт припускає, що важелем впливу на Пригожина під час його перемовин із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком могла бути передача країні ядерної зброї. Проте тиснути могли й іншим. 

Відео дня

"Лукашенко володіє ядерною зброєю, яку Путін йому поставив напередодні. Чи може Лукашенко пригрозити ударом Ростову? Так. Чи є у нього якісь інші важелі? Ну, напевно вони є. Пригожин не хоче безпосередньо говорити з Кремлем. Лукашенко – нейтральна, опосередкована фігура. Але більше це схоже на елемент спектаклю, домовленостей, тому що дивно. Заколот іде, уже дійшли майже до Москви й раптом, після розмови з Лукашенком, усі розвертаються. Якщо Пригожин фактично зазнав поразки, якщо це не було якимись домовленостями, то влада зробить із цього дуже серйозні висновки та вживе жорстких заходів", – зауважив він.

За словами Полозова, заколот ватажка "вагнерівців" вплинув на Росію, адже продемонстрував  неабсолютність влади.

"Звичайно ж, Росія змінилася після цих подій. Це показало, що путінська влада не абсолютна, що путінський режим може боятися, що фактично, маючи 25 тис. озброєних людей, можна заїхати на танках у Москву. І, природно, це потягне за собою вже такі тектонічні тріщини, які будуть все збільшуватися й збільшуватися", – наголосив адвокат.

При цьому він прогнозує, що після спроби первороту репресії можуть торкнутися не лише найманців ПВК "Вагнер", але й представників інших силових структур. Якщо перемога Кремля буде очевидною, то він буде мститися дуже жорстко і показово, каже Полозов.

"І репресії, я думаю, торкнуться не тільки представників ПВК "Вагнер", а й армії теж. І населенню буде показано, що таким чином верховна влада бореться з усім тим, що критикував Пригожин. Влада зможе за допомогою репресивного тиску отримати для себе певні плюси", – резюмував російський адвокат.

Заколот Пригожина: основне

23 червня ватакож ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що по позиціях його бійців завдала удару російська армія. Він оголосив про похід на Москву, щоб "зупинити" міністра оборони Сергія Шойгу.

За добу "вагнерівці" перетнули кордон, фактично встановили контроль над Ростовом та дійшли до Московської області. Проте за 200 км до столиці переворот вирішили скасувати. Пригожин зупинив рух військової техніки на Москву після перемовин з Олександром Лукашенком, які погодив Путін.

За даними росЗМІ, внаслідок спроби перевороту в Росії втрати Міноборони РФ становлять від 13 до 20 військових. При цьому влада РФ офіційної інформації з приводу кількості загиблих не надавала.

Вас також можуть зацікавити новини: