Кремль готує атаку на Бєлгородську область / фото соцмережі

Кремль, схоже, створює інформаційні умови для атаки "під чужим прапором" в Бєлгородській області Росії, ймовірно, в спробі повернути громадську підтримку війні в Україні.

Як йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), останнім часом кремлівські пропагандисти почали висувати гіпотези про те, що українські сили прагнуть вторгнутися в Бєлгородську область, а інші російські джерела відзначають, що російським силам необхідно відновити контроль над Куп'янськом Харківської області, щоб мінімізувати загрозу українського нападу.

"Ці заяви давно циркулюють серед воєнкорів, які критикували російське військове командування за залишення позицій у Вовчанську на північному сході Харківської області після виведення російських військ з цього регіону у вересні. Зараз вони посилили свої заклики до РФ повернути території в Харківській області, заявивши, що такі превентивні заходи зупинять українців від проведення штурмових операцій на Куп'янському і Вовчанському напрямках", - відзначають аналітики.

Відео дня

Своєю чергою губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков також опублікував кадри будівництва укріплень на кордоні України та Бєлгородської області.

"Російські заяви про неминучий напад України на Бєлгородську область абсурдні і спрямовані тільки на те, щоб залякати населення, щоб воно підтримало війну. Україна не має стратегічного інтересу у вторгненні в Росію і не здатна зробити це в таких масштабах. Українські війська продовжують звільняти окуповані населені пункти на заході Луганської області після перемоги на півночі Харківської області", - зазначають в ISW.

На сьогодні, за даними аналітиків, підтримка безглуздого вторгнення Росії в Україну знижується серед російських жителів прикордонних регіонів та решти країни через мобілізацію та військові невдачі.

Російські опозиційні видання пишуть, що з кінця жовтня родичі мобілізованих чоловіків почали протести в 15 російських регіонах, причому найбільш помітні протести пройшли в прикордонних з Україною регіонах.

"Ці безглузді міркування про фантастичне українське вторгнення в Росію також можуть бути частиною зусиль Кремля щодо визнання і заспокоєння російського націоналістичного співтовариства прихильників війни. Російські воєнкори неодноразово звинувачували Кремль і Міноборони РФ в нездатності захистити Росію, включаючи недавно анексовані території. Кремль, однак, навряд чи зможе заново захопити Харківську область, як того вимагають ці націоналістичні діячі", - кажуть в ISW.

Що таке Бєлгородська засічна лінія або смуга: довідка

Бєлгородська засічна смуга — одна з ланок в системі оборонних укріплень на південному кордоні Московської держави. Вона була протяжністю 800 км з центром у місті Бєлгород. Побудована за ініціативою російського уряду на початку XVII ст.

Використовувалася для оборони від кримських і ногайських татар. Проходила по лінії Охтирка-Білгород-Ольшанськ-Валуйки-Острогог-Воронеж-Тамбов.

Війна в Україні: що варто знати

Раніше повідомлялося, що на напрямках міст Кремінна і Сватове в Луганській області окупанти будують "лінію Вагнера".  Пізніше власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин повідомив, що влада РФ призупинила розширення "лінії Вагнера" до Бєлгородської області.

УНІАН також писав, що командування РФ чинить тиск на російських строковиків для підписання ними контракту. Частина строковиків задіяні в охороні Бєлгородської області. 

Вас також можуть зацікавити новини: