Затятих прихильників Путіна-5%, каже Биков / Reuters

Курс чинного президента РФ Володимира Путіна зараз підтримують всього 5% громадян Росії, стільки ж у нього і супротивників. Більшість росіян - 90% - "просто займаються своїми справами".

Про це заявив російський письменник Дмитро Биков, якого ФСБ могла отруїти речовиною типу "Новачок", в ефірі каналу "Україна 24".

"Мені здається, що уявлення про Росію як про країну рабську – це уявлення глибоко помилкове. Тому що під деякою кіркою, що покриває російську поверхню, йдуть дуже бурхливі, дуже швидкі і неоднозначні процеси, іноді взаємовиключні. І ви краще за мене знаєте, яка дистанція існує між народом і владою, яка величезна повітряна подушка. Тобто зовнішній конформізм нікого не повинен переконувати", - сказав Биков.

Відео дня

Говорячи про те, з кого складається сучасне російське суспільство, письменник зазначив: "На 5% - з затятих лоялістів, ще на 5% - з затятих лібералів, і на 90% з тих, які чекають, що вийде, які займаються своїми справами, різною мірою відкуповуючись від держави – хтось хабарами, хтось мовчанням, хтось конформізмом. Але це саме відкуп, і багато в чому інерція".

Отруєння Бикова: що відомо

  • 16 квітня 2019 року в Уфі, куди Дмитро Биков приїхав виступати з лекцією, він був госпіталізований. У лікарні у Бикова почався набряк мозку, він був введений в медикаментозну кому.
  • У ніч на 19 квітня Биков спецбортом був доставлений в Москву і поміщений в НДІ імені Бурденка, залишаючись в стабільно важкому стані.
  • 21 квітня у зв'язку з поліпшенням самопочуття Бикова було переведено на самостійне дихання.
  • 25 квітня, виступаючи в програмі "Один", записаній для радіо "Ехо Москви" ще в лікарні, Биков назвав причиною своєї госпіталізації отруєння.
  • У спільному розслідуванні дослідницької групи Bellingcat і російського видання The Insider говориться, що Бикова могли отруїти співробітники ФСБ Росії під час його поїздки в Новосибірськ в 2019 році речовиною нервово-паралітичної дії, до яких відноситься "Новачок". Про розслідування стало відомо в червні 2021 року.