Ілюстрація \ REUTERS

Американський астронавт Нік Хейг, який разом з російським колегою Олексієм Овчініним змушений був аварійно повернутися на Землю після відмови двигунів Союзу-ФГ, не проти знову полетіти на Міжнародну космічну станцію на російській ракеті.

Читайте такожСистема порятунку екіпажу "Союзу" спрацювала автоматично

Про це він розповів на брифінгу, який транслював канал NASA, передає liga.net. "Я готовий летіти знову, коли з'явиться такий шанс. Ми всі - я, родина, друзі, колеги, - багато вклали в те, щоб цей політ відбувся, і ми розуміємо, наскільки це непроста справа. Вона не завжди супроводжується успіхом. Але ми прагнемо розширити межі нашого розуміння світу, літаючи в космос, і це варте ризиків", - сказав космонавт.

Відео дня

За словами Хейга, те, що вони зуміли повернутися на Землю живими і неушкодженими, показує, що система аварійного порятунку на "Союзі" є надійною.

Відповідаючи на питання, чого було більше в первинній реакції на відмову системи - страху, чи розчарування, Хейг сказав, що спочатку "було болісне усвідомлення - вау! - у нас відмовив прискорювач" в суміші з "дещицею сумнівів, що це сталося, тому що такого не було 35 років".

"Тепер потрібно дістатися додому", - згадав Хейг першу реакцію екіпажу на аварію. За його словами, найкраще, що в таких ситуаціях можна зробити - це зберігати спокій і робити те, чого тебе навчали.

"Ми проводили нескінченні тренування щодо вирішення таких ситуацій. Більшу частину останніх двох років я провів у Зоряному містечку в Росії, де на навчаннях нам доводилося вирішувати будь-які аварійні ситуації, які тільки можна уявити. Ми з Олексієм виробили відчуття команди, необхідне, щоб справлятися з подібними інцидентами", - сказав Хейг.

За його словами, їм пощастило, що капсула спускалася до Землі не так швидко, як могла при інших обставинах, і через це ніяких перепадів температури або інших параметрів вони не відчули.

Як повідомляв УНІАН, 11 жовтня невдовзі після старту з космодрому Байконур на прискорювачі другої частини російської ракети Союз-ФГ", яка повинна була вивести на орбіту корабель Союз МС-10 з двома членами екіпажу для МКС, сталася аварія. Слідство встановило, що на ракеті був несправний клапан баку окислювача. Екіпаж з астронавта NASA Ніка Хейга і космонавта Роскосмосу Олексія Овчініна екстрено приземлився в рятувальній капсулі.