Flickr/Cora Anne Rogers

Мила кімнатна рослина, схрещена з ДНК кроликів, може значно понизити забрудненість повітря у помешканні людей.

Такого висновку дійшли вчені, які внесли гени тварини у генетичний код епіпремнуму золотистого, який плететься у квартирах людей по всьому світі, пише The Guardian. Генетично модифікований вазон більш активно розщеплює хімічні речовини, які літають у повітрі. Зокрема, він добре справляється з нейтралізацією бензолу і хлороформу, які в певній концентрації можуть бути шкідливими для здоров’я.

Читайте такожПісля лісових пожеж у Каліфорнії, повітря стало "найгіршим у світі"

Відео дня

Дослідники Університету Вашингтона пояснюють, що ці хімічні речовини потрапляють до кожного додому через звичайні щоденні дії. Приміром, хлороформ формується в повітрі після прийому ванни з хлорованої води. А бензол потрапляє в помешкання разом з вуличним повітрям і від сигаретного диму.

«Рівень цих речовин зазвичай не дуже високий, але достатній, щоб викликати занепокоєння», - сказав співавтор дослідження Стюарт Странд.

Попередні дослідження показали, що деякі домашні рослини можуть очистити повітря від таких забруднювачів. Однак, їхня ефективність дуже різна і не була достеменно встановлено. Намагаючись скоротити контакти людей з такими речовинами, вчені додали синтетичний аналог гена кролика під назвою P450 2e1 у генетичний код епіпремнуму золотистого.

Читайте такожМертві тварини та іржаві цвяхи: у Мережі з'явилися нові докази екокатастрофи в Криму

Цей ген часто зустрічається у багатьох ссавців включно з людьми. Він відповідає за виділення ензиму, який розщеплює низку хімічних речовин у тілі. Його раніше додавали в код рослин, зокрема тополь. Однак, вчені кажуть, що цей трюк добре спрацьовує і у випадку вазонів.