CERN збудує ще більший колайдер для експериментів у 50-х роках / Flickr/Jim Downing

Існуючий Великий адронний колайдер буде здаватися дрібним у порівнянні з новим прискорювачем часток, який збирається збудувати CERN. Нова машина під назвою «Майбутній круговий колайдер» (Future Circular Collider) потрібен для досліджень в області фізики, які будуть проводитися у другій половині 21-го століття.

Як пише The Guardian, система коштує 20 мільярдів євро. Вона буде розганяти і зіштовхувати між собою частинки у тунелі, протяжністю 100 кілометрів. Це в чотири рази більше, ніж у Великого адронного колайдера, який на сьогоднішній день вважається найбільшим науковим інструментом на планеті.

Читайте такожУ CERN могли відкрити нову елементарну частинку, яка руйнує всі уявлення фізики

Відео дня

Пропозиція побудови нової ще більшої установки описана в звіті CERN про його концептуальну конструкцію. Документ з’явився на тлі обговорень фізиків з усього світу щодо місця побудови нового передового коллайлдера. В цей час Китай і Японія теж розмірковують над можливістю спорудження подібних систем.

Згідно із планами CERN, новий велетенський колайдер буде будуватися поетапно. Спочатку він буде призначений для того, щоб розганяти і зіштовхувати електрони і позитрони. Потім він буде зіштовхувати електрони зі значно важчими ядрами атомів свинцю.

Читайте такожКолайдер може стиснути Землю в суперщільну кульку

А в кінці 50-х років 21-го століття в ньому зіштовхнуться протони з енергією на рівні 100  тераелектронвольт. Це в 10 разів більший заряд, ніж містився у часточках під час експериментів у Великому адронному колайдері.

Субатомні уламки після зіткнень можуть дати вченим шанс дослідити часточки Хіггса з безпрецедентною точністю, а також створити і виявити нові елементарні частинки, які зараз спостерігати не вдається.