Вчені пояснили, як звідки взялося вугілля і чому люди почали ходити на двох ногах / Фото УНІАН

Стародавня наднова зоря могла зіграти роль у тому, що предки людей почали ходити на двох ногах. На думку вчених, нищівний вибух зірок на етапі смерті обсипав Землю космічним випромінюванням приблизно 2,6-8 мільйонів років тому. І коли ця космічна радіація досягла нижчих шарів атмосфери нашої планети, це призвело до іонізації, завдяки якій кількість блискавок, здатних досягти поверхні Землі, різко збільшилася.

Читайте такожОдна із зірок Чумацького шляху може бути прибульцем з іншої галактики

Про це пише Newsweek додаючи, що це могло спричинити численні лісові пожежі по всій планеті. На думку вчених, це, у свою чергу, стало одним з факторів у переході предків людей до пересування на двох ногах. Власне, ця здатність дозволила їм краще адаптуватися до життя в саванах після втечі з лісів з пожежами на північному сході Африки.

Відео дня

«Вважається, що існувала певна схильність людиноподібних ходити на двох ногах ще до тих подій. Але вони були все ж здебільшого пристосовані до того, щоб лазити по деревах», - каже вчений з Університету Канзасу Адріан Мелотт.

«Після цього переходу в савани їм довелося частіше ходити від одного дерева до іншого через зарослі трави. Тож їм було вигідніше ходити прямо. Так вони могли бачити над верхівкою трави й бачити, чи не наближаються хижаки. Вважається, що перехід у савану зробив великий внесок в розвиток звички ходити прямо у предків людей», - пояснив він.

Читайте такожЛюди можуть вимерти за тим же сценарієм, що і динозаври

Його команда дослідників виявила шар заліза-60 на морському дні по всій планеті. Це, на думку вчених, вказує на те, що наднова зоря вибухнула за 163 світлових роки від Землі у період між Пліоценом і пізнім Льодовиком періодом.

«Ми розрахували іонізацію атмосфери через космічне випромінювання від наднової зорі на основі покладів заліза-60. Схоже, це був найближчий вибух у цілій низці випадків», - сказав Мелотт.

«Ми стверджуємо, що це підвищило іонізацію в нижніх шарах атмосфери в 50 разів. Зазвичай цього не відбувається. Тому що космічне випромінювання не проникає так глибоко в атмосферу. Однак, промені від наднової змогли досягти поверхні планети. Тож велика кількість електронів була вибита з атмосфери», - пояснив вчений.

Читайте такожАстрономи вперше помітили, як чорна діра поглинула нейтронну зорю

На думку дослідників, це призвело до того, що випадки, коли блискавки досягали землі й підпалювали ліси, суттєво почастішали на планеті. На це вказують поклади вугілля по всьому світу, які виникли приблизно в той ще час, коли стався виявлений вибух наднової зорі.

«Кілька мільйонів років тому в різних кліматичних зонах раптом з’явилися поклади вугілля і сажі. І ніхто до цього часу не міг пояснити, чому це сталося. Ось вам і пояснення», - сказав Мелотт.