Вчені створили штучні нейрони / UNIVERSITY OF BATH

Крихітні "мозкові чіпи" поводяться так само, як і справжні нейрони. І колись медицина може почати використовувати їх для лікування таких проблем як хвороба Альцгеймера.

Як пише BBС, команда з Університету Бата поєднали математику, комп'ютерне обчислення й розробку чіпів, щоб винайти спосіб повторення у штучних схемах все те, що здатні робити нейрони. Природні клітини проводять сигнали між мозком й іншими частинами тіла. Вчені зацікавлені в їхній реплікації, тому що це потенційно може допомогли в лікуванні важких хвороб, таких як хвороба Альцгеймера, в ході якої нейрони деградують чи помирають.

Читайте такожКлітини людського мозку розвиваються повільніше, ніж в інших приматів

Відео дня

Професор Алан Ногарет з кафедри фізики Університету Бата сказав, що новизна дослідження полягала в передачі електричних властивостей мозковим клітинам через синтетичні ланцюги, зроблені з кремнію.

"До цього часу нейрони були як чорні коробки. Але ми змогли відрити їх й зазирнути всередину. Наша робота переломна, тому що вона дає надійний метод відтворення електричних властивостей справжніх нейронів", - пояснив вчений.

Створення штучних нейронів, здатних реагувати на сигнали від нервової системи, вже тривалий час лишається великою метою у медицині. Виклик полягає в тому, щоб розробити ланцюги й виявити параметри, які змусять їх поводитися точно так само, як біологічні клітини.

Читайте такожСон сприяє відновленню ДНК в нейронах

"Ми змогли отримати параметри від біологічних нейронів й передати їх в наші синтетичні ланцюги", - пояснив професор Нагарет.

Вчені змогли повторити два типи нейронів включно з клітинами з гіпокампу. Це ділянка мозку, яка грає головну роль у запам'ятовуванні. Крім того, вони повторили роботу мозкових клітин, які беруть участь в контролі дихання.