Останки алалкоменея виявили в штаті Юта / фото: mir24.tv

Учені з Гарвардського університету знайшли скам'янілість, яка може виявитися найдавнішим спинним мозком. Його вік оцінили у 500 мільйонів років.

Про це повідомляє newformat.info з посиланням на mir24.tv.

Читайте такожКитайські вчені створили живу істоту зі штучної клітини

Відео дня

Знахідку виявили у штаті Юта (США). Останки належали членистоногій морській істоті кембрійської епохи – алалкоменею. Його тіло добре збереглося завдяки жорсткому й міцному екзоскелету.

Як правило, м'які тканини за сотні мільйонів років повністю розкладаються, але не в цьому випадку. Досліджуючи "артефакт", учені звернули увагу на симетричні плями вздовж середньої частини істоти. Вони нагадували частину центральної нервової системи сучасних членистоногих. Подальший аналіз показав, що в плямі є сліди вуглецю, а його, як відомо, вдосталь у нервовій тканині. Пляма також виявилася пов'язана з двома парами очей алалкоменею.

Науковці заявили, що цих доказів достатньо, щоб вважати цей об'єкт скам'янілою нервовою речовиною. Зазначається, що його сліди збереглися до наших днів завдяки унікальним природним умовам у місці знахідки.

Як повідомляв УНІАН, мисливці за скам’янілостями стверджують, що виявили найстаріший доказ того, що чотирилапі хребетні тварини дбали про своє потомство сотні мільйонів років тому. Вони знайшли переплетені рештки двох подібних на ящірок істот, які лежали в древньому зрубі рослини.