wikipedia.org

Мисливці за скам’янілостями стверджують, що виявили найстарший доказ, який вказує, що чотирилапі хребетні тварини дбали про своє потомство сотні мільйонів років тому. Вони виявили переплетені рештки двох подібних на ящірок істот, які лежали в древньому зрубі рослини.

Як пише The Guardian, рештки знайшли в Новій Шотландії в Канаді. Як виявилося, вони належать дорослій особині і її дитинчаті. Це були представники нещодавно відкритого виду варанопсеїдів.

Читайте такожВчені з’ясували, чому і де вимерли останні люди виду Homo erectus

Відео дня

«Доросла була приблизно 20 сантиметрів завдовжки від кінчика морди до основи хвоста. Останній був дуже довгий», - сказала співавтор дослідження з Карлтонського університету Канади Гілларі Маддін.

Дитинча знайшли під гомілковою кісткою старшої істоти. Воно було також обгорнуте великим хвостом дорослого варанопсеїда. Вчені вважають, що поза вказує на сплетення тварин у кублі. Кубло було зроблене в зрубі плауноподібної рослини.

«Це дуже крихкі рештки, особливо дитинча. Вони збереглися в дуже природній позиції й були поховані дуже швидко», - сказала Маддін. На її думку, загибель істот вірогідно сталася під час шторму.

Читайте такожВчені знайшли сліди найдавнішого і наймасовішого вимирання на Землі 2 мільярди років тому

«Відкриття дорослої особини поруч з молодшою – це хороший доказ взаємодії між ними впродовж життя. Навряд чи вони за збігом обставин померли поруч й були поховані. Звісно, говорити про поведінку на основі решток, яким сотні мільйонів років, - не проста справа. Але як на мене, це переконливий доказ, що тут йдеться про батьківський догляд», - сказав палеонтолог з Університету Едінбурга Стів Брусатт.

За його словами, це важливе відкриття. Тому що воно доводить, що батьківська поведінка – це дуже давня риса в живих істот.