Механізм вже отримав назву

NASA наступного року планує відправити на Міжнародну космічну станцію прилад, який може виявитися вкрай корисним для далеких космічних перельотів - 3D-принтер, який використовує в якості сировини перероблене ним сміття. Про це пише ТАСС з посиланням на журнал Newsweek.

Цей механізм вже отримав назву "рефабрикатор". Зараз він проходить останню перевірку на Землі і в квітні має опинитися на МКС. Цей апарат перетворює предмети з пластику будь-якої форми на вихідний матеріал для виробництва найпростіших інструментів або запчастин.

Читайте такожЯпонія випробує новий спосіб прибирання космічного сміття

Відео дня

Зазвичай на МКС немає проблем із постачанням, необхідні екіпажу предмети, як правило, є в наявності і навіть у кількох екземплярах. Крім того, до станції із Землі регулярно відправляються вантажні та пасажирські кораблі. Тому в NASA хочуть зараз випробувати нову технологію, щоб надалі застосовувати її при освоєнні космосу, в тому числі, під час місій на Марс і Місяць.

"Коли ми почнемо відправляти людей у віддалені райони за межами навколоземної орбіти, будь-яке вільне місце [на кораблях] буде на вагу золота. Неможливо розмістити на борту всі запасні частини та інструменти. А їх відправлення з Землі потребує багато часу і коштів", - зазначила Ніки Веркхайзер, керівник відділу космічного виробництва в центрі космічних польотів NASA в Алабамі.

Технології переробки пластику на Землі давно налагоджені - спочатку він подрібнюється до стану порошку, з якого потім і роблять новий матеріал. Але в космосі така схема не спрацює - через відсутність тяжіння пластиковий порошок може стати загрозою для екіпажу. Тому рефабрикатор переводить пластик в розплавлений стан. У цього способу є ще одна перевага - один і той же обсяг пластику можна буде переробляти кілька разів, без додавання нової сировини.

Машина також буде простою в управлінні, для цього не потрібно багато людей. Його розробкою займалася компанія Tethers Unlimited, Inc. Сума контракту склала $750 тис.