Мухи здатні переносити більше 600 різних видів бактерій / фото УНІАН

Американські ентомологи виявили, що кімнатні та м'ясні мухи є переносниками набагато більшої кількості збудників захворювань, ніж вважалося раніше. Вони здатні переносити більше 600 різних видів бактерій, про що свідчить аналіз ДНК.

Читайте такожСкладено рейтинг найбільш небезпечних для людини тварин

Багато з цих бактерій є збудниками хвороб людини, включаючи пневмонію, кишкові інфекції та зараження крові, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Відео дня

Як показують експерименти, мухи переносять і поширюють бактерії, які живуть у них на лапках і крилах. Буквально кожен крок, який робить муха, призводить до поширення живих бактерій.

"Люди і раніше здогадувалися, що мухи розносять патогенні бактерії, але ніхто не підозрював про масштаби цього явища", - говорить один із авторів дослідження, професор Дональд Брайант з Університету штату Пенсільванія.

Вчені застосували метод аналізу ДНК під час вивчення мікробів, знайдених на і в тілі кімнатних (Musca domestica) та м'ясних (Chrysomya megacephala) мух.

Кімнатна муха, яка живе по всьому світу, виявилася переносником 351 виду бактерій. М'ясна муха, що мешкає в теплих країнах, є носієм 316 видів бактерій. Велика частина цих мікроорганізмів переноситься обома видами мух.

Дослідники, які опублікували отримані дані в журналі Scientific Reports, відзначають, що служби охорони здоров'я, можливо, недооцінюють роль мух у розповсюдженні інфекційних захворювань.

"Ми вважаємо, що виявлений механізм поширення патогенів, якому служби охорони здоров'я не надавали значення, - що мухи сприяють швидкому перенесенню хвороботворних мікроорганізмів під час епідемій", - говорить професор Брайант.

"Таму наступного разу на пікніку подумайте гарненько, чи варто їсти салат, на який сіла муха", - зауважує він.

Проте вчені вважають, що мухи можуть виконувати і корисну роль - вони є системою раннього попередження про наближення інфекції, нагадуючи дрони, які збирають інформацію про патогенні бактерії.

"Мух можна запускати у важкодоступні місця, а потім вивчати їх як збирачів біоматеріалу", - говорить науковий директор Технологічного університету Наньяну в Сінгапурі Стефан Шустер.

Кімнатні мухи відомі своєю зневагою до гігієни - вони воліють харчуватися гнилими продуктами, падлом і фекаліями. Вважається, що вони є рознощиками цілого ряду захворювань людини, свійської худоби та рослин.

М'ясні мухи часто з'являються біля тіл мертвих тварин. Вони поширені в міських районах і часто зустрічаються на території боєнь, м'ясопереробних  підприємств і звалищ харчових відходів.