www.dsnews.ua

Вчені вперше змогли виготовити мільйони клітин, необхідних для трансплантації, повідомляє ТАСС з посиланням на The Daily Telegraph.

Передбачається, що наукове досягнення дозволить хворим на діабет першого типу відмовитися від щоденних ін'єкцій інсуліну.

Професор Даг Мелтон присвятив 23 роки свого життя цим дослідженням і пошукам ліків від хвороби, яка була діагностована у його сина Сема в дитинстві. "Ми перебуваємо в одному кроці від завершення випробувань, - зазначив він. - Приємно усвідомлювати, що ми можемо робити те, що ми завжди вважали можливим".

Відео дня

Зараз клітин проходять випробування на тваринах, у тому числі на приматах, і вони виробляють інсулін вже декілька місяців після їх трансплантації. Вчені використовують ембріональні стовбурові клітини для створення інсуліно-продукуючих клітин, які схожі зі звичайними, що дозволяє їм нормально функціонувати.

Читайте такожВчені з'ясували, що свідомість людини продовжує жити навіть після відключення мозку

Професор регенеративної медицини Університетського коледжу Лондона назвав винахід "проривом в медицині". У свою чергу його колега з інституту інтегративної біології в Університеті Ліверпуля Ентоні Холландер вважає, що це дослідження "вирішує проблему лікування діабету за допомогою стовбурових клітин".

Цукровий діабет першого типу є автоімунним захворюванням, при якому підшлункова залоза перестає виробляти інсулін - гормон, який регулює рівень глюкози в крові.

За даними The Daily Telegraph, в Великобританії у близько 400 тис. осіб виявлено діабет першого типу.