Особлива форма гена сприяє посиленому відчуттю болю / Фото ua.depositphotos.com

Еволюційні генетики вивчили генетичні зміни ДНК неандертальців і дійшли висновку, що саме ця особлива форма гена змусила їх відчувати біль.

Пошук в базі даних півмільйона сучасних британських геномів показав, що близько 0,4% все ще мають копію цієї мутованої версії, пише Science Alert.

Вчені Сванте Пяебо з Інституту еволюційної антропології ім. Макса Планка в Лейпцигу та Хуго Зеберг з Каролінського інституту в Стокгольмі за допомогою удосконаленої технології секвенування виявили безпрецедентні подробиці ДНК, яку взяли із решток неандертальців.

Відео дня

Читайте такожНеандертальці ходили пряміше, ніж сучасні люди, і дихали інакше

Серед послідовностей, розшифрованих командою, був ген, відповідальний за створення білка під назвою Nav1.7. Він розташований в мембрані нервової клітини і функціонує як шлюз для натрію. Він грає ключову роль у визначенні точки запуску для імпульсів, які людина інтерпретує як больові.

Цей ген, виявлений у деяких людей, головним чином з Центральної і Південної Америки, а також з Європи, кодує натрієвий йонний канал Nav1.7, який ініціює відчуття болю. 

Найважливіший фактор, що визначає величину болю, про яку повідомляють люди - це їхній вік. Наявність "неандертальського" варіанту йонного каналу змушує їх відчувати біль, яким би той був у віці на вісім років більшому за наявний.

На молекулярному рівні "неандертальський" йонний канал має особливі електрофізіологічні властивості. Так, він легше активується, тому люди, що успадкували його, сильніше відчувають біль.

Як повідомляв раніше УНІАН, сучасна людина обирає собі пару так само, як і неандертальці.