Розв'язавши криваву війну проти України, Росія стрімко перетворюється на головного ізгоя планети. Цивілізований світ вже обклав країну-агресора істотними санкціями в різних сферах, і немає сумнівів, що цей тиск буде лише наростати.

Під удар потрапила і колишня гордість путінської недоімперії - космічна галузь. Яка, втім, і до війни через відсталості своєї країни явно стала програвати позиції провідним технологічним лідерам світу і навіть окремим амбітним приватним компаніям.

Двері в космос для нашого північного сусіда будуть закриватися

Відео дня

Європейське космічне агентство (ЄКА) розірвало співпрацю з російською державною корпорацією "Роскосмос" по місії ExoMars з досліджень поверхні Марса. Також ЄКА відмовилося брати участь у спільних з "Роскосмосом" проектах з дослідження Місяця. Таким чином, європейських технологій на російських місячних зондах точно не буде. Примітно, що у виведених раніше на орбіту російських супутниках частка зарубіжної мікроелектроніки досягала 80 відсотків. Тепер дикій Орді доведеться займатися "імпортозаміщенням", перспективи якого дуже сумнівні.

Двері в космос для нашого північного сусіда будуть закриватися, доказом чого є поступове згортання ще одного предмета хвастощів росіян – проекту Міжнародної космічної станції (МКС). "Роскосмос" на початку березня зажадав від країн-партнерів по МКС зняти санкції зі своїх підприємств, але отримав рішучу відмову. За звичкою росіяни вирішили вистрілити собі в ногу і гучно заявили, що самі покинуть проект і побудують на земній орбіті свою власну станцію, де, очевидно, зможуть повісити на стіну портрет свого фюрера і освячену попами ікону. Все в дусі часу.

Улюблене дітище Кремля "Роскосмос" останні десять років був планово збитковим

Війна проти нашої країни стала знаком заходу космічної ери для Росії. І до цього вони йшли не один рік. Росія давно вже не є головним монополістом на ринку надання послуг з виведення на земну орбіту космічних вантажів. Наприклад, в 2021 році за кількістю здійснених пусків її частка становила близько 17 відсотків. Ті ж США з Китаєм перевершили ці показники більш ніж в два рази.

Інший красномовний факт полягає в тому, що улюблене дітище Кремля "Роскосмос" останні десять років був планово збитковим. І це за часів, коли рушійною силою освоєння космосу нашою людською цивілізацією багато в чому стало саме отримання прибутку в різних сферах, наприклад, в телекомунікації і зондуванні земної поверхні.

Цим і пояснюється поява великої кількості приватних космічних компаній та інвесторів, які істотно прискорюють розвиток нових технологій і їх впровадження в повсякденне життя. Держави при цьому фокусуються на глобальних проектах, що стосуються довгострокових перспектив освоєння космічного простору. Не дивно, що зараз у світі приблизно три чверті космічних проектів реалізуються за рахунок приватних коштів.

Маск для ординців є червоною ганчіркою

Росія все ще користується радянською моделлю з жорстким державним контролем, а приватні компанії не розвиваються. Галузь топталася на місці, намагаючись з останніх зусиль утримати хоч малу частку світового космічного пирога. У цьому плані показовим є протистояння "Роскосмосу" і його навіженого керівника Дмитра Рогозіна і американця Ілона Маска, компанія якого SpaceX багато в чому і позбавила росіян монопольного становища.

Маск для ординців є червоною ганчіркою ще й тому, що демонструє катастрофічне технічне відставання від передових представників галузі. Досі в запусках Росія використовує в основному модифіковану ракету-носій "Союз", яка виводила в космос Юрія Гагаріна. Так, вона ще досить надійна, але в порівнянні з конкурентами морально і технічно істотно застаріла. Це вчорашній і позавчорашній день.

Варварській Росії після звірств на українській землі не варто очікувати приходу зарубіжних інвесторів

Ракети-носії Falcon від компанії SpaceX вже кілька років можуть повертати на землю свою першу сходинку, яку потім можна використовувати в нових запусках. І це істотно знижує собівартість запусків. І це не кажучи, про масу інших технологічних проривів, які використовуються при освоєнні космосу в XXI столітті.

Зрозуміло, для створення подібних технологій потрібні команди видатних талантів і потрібні великі гроші, а їх у путінської Росії буде ставати все менше і менше. При цьому навіть до війни російське державне фінансування космічної програми не дотягувало не те що до показників США і Китаю, але поступалося Японії та Індії.

Варварській Росії після звірств на українській землі не варто очікувати приходу зарубіжних інвесторів: свій бізнес буде зайнятий виживанням, а не мріями про космічні кораблі, що борознять простори Всесвіту. Талановита молодь буде масово валити за кордон, щоб за наказом божевільних не бути відправленою на війну на чужій землі.

Після нападу на Україну багато жителів планети переконалися, чим насправді є Росія і її дике населення

Поки що російські чиновники надувають щоки і продовжують за інерцією повторювати пропаганду про швидкі плани створити надважку ракету "Єнісей" і запустити багаторазовий космічний корабель "Орел". Однак, без доступу до західних технологій і матеріалів, без співпраці із зарубіжними партнерами все це накриється мідним тазиком.

Що і визнає "Роскосмос", який заявив, що запуск місій до Венери і Марса відкладений на невизначений час: "Вони будуть переглянуті і виконані в інший час".

Такими темпами Росія незабаром позбудеться тієї радянської спадщини, яка дозволяла їй вважатися космічною наддержавою і грати хоч якусь роль на ринку. Для Орди поряд зі святкуванням "Дня Перемоги" саме космічні перспективи останні 70 років була тією "скрєпою", яка створювала ілюзію унікальності і величі росіян.

Після нападу на Україну багато жителів планети переконалися, чим насправді є Росія і її дике населення. І розвінчання міфу про "космічну наддержаву" стане частиною цього прозріння.

Дмитро Шварц