Ілюстрація / REUTERS

Так званий Верховний суд окупованого Росією Криму 19 грудня розгляне перші десять апеляційних скарг захисту на арешт військовополонених українських моряків.

Як повідомляє ТАСС з посиланням на прес-службу "суду", там зареєстрували перші п'ять апеляційних скарг від сторони захисту моряків.

В "суді" додали, що йдеться про апеляції на арешт Володимира Варімеза, Віктора Беспальченка, Сергія Цибізова і Юрія Будзила. Розгляд скарг призначено на 19 грудня на 10.00.

Відео дня

Читайте такожВ окупованому Криму розгорнули український прапор на підтримку захоплених Росією моряків (відео)

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

17 грудня стало відомо, що у відповідь на звернення українських консулів у Росії моряків погодилися захищати 82 адвокати, після цього їх кандидатури було перевірено Службою безпеки України на предмет можливої співпраці з Федеральною службою безпеки РФ проти України і було відібрано 34 захисників, старшим групи адвокатів було призначено московського адвоката Миколу Полозова.