Громадськість Дніпропетровщини закликає народних депутатів перейменувати Дніпропетровську область на Січеславську, а президента України Петра Порошенка – відкликати проект закону щодо перейменування регіону на Дніпровський.

Про це активісти та громадськість повідомили під час прес-конференції УНІАН.

«У 1991 році у нашої влади не знайшлося сил відмовитися від комуністичних назв, як це зробили інші пострадянські країни. І наразі, після Революції гідності, після прийняття закону про декомунізацію хотілося б завершити ці процеси. Говорити чітко про декомунізацію, я вважаю, вже немає часу, треба говорити про інший важливий крок – це українізація. І саме назва Січеславська повністю відповідає українському сенсу», - зазначив голова громадської організації «Січ-Дніпро» Кирило Дороленко.

Відео дня

Він зауважив, що дана назва не є новою та має сторічну історію. У 1918 році, коли була створена УНР, українці змогли отримати можливість приймати рішення в своїй державі.

«Це перше, що вони зробили, – перейменували спочатку місто Катеринослав на Січеслав. Також планували під час адміністративної реформи весь край назвати Січ. Проте через захоплення влади більшовиками, так і не встигли цього зробити», - пояснив Дороленко.

Він додав, Січеславська - це позиція місцевої громади, адже саме ця назва апелює до історії нашого регіону, несе національно-патріотичний зміст та має на меті відновити нашу козацьку спадщину в топоніміці, яка прославлятиме її і надалі.

«Тому наше звернення дуже просте – ми просимо президента відкликати законопроект щодо перейменування області на Дніпровську, та підтримати той, який іде від громадськості і від народних депутатів», - наголосив Дороленко.

Координатор коаліції «Громадська підтримка СічеславськаТАК» Владислав Мельничук також повідомив, що ініціативу про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську підтримали понад 60 громадських організацій, що діють у регіоні. Вони провели відповідну публічну та просвітницьку кампанію, громадські обговорення, наукові круглі столи та навіть створили документальний фільм.

"Власне, після цього був зареєстрований законопроект №8329 щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську, але він був «провалений» 20 листопада 2018 року. Не вистачило всього 11 голосів. На даний момент зареєстровано два законопроекти: №9310, автором якого є Петро Порошенко, і №9310-1, який є альтернативним, щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську, авторами якого є 165 народних депутатів. І ми маємо надію, що під час голосування підтримують саме історичну та проукраїнську назву - Січеславську. Натомість не будуть голосувати за аморфне та безбарвне ім'я", - заявив Мельничук.

Голова Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Ігор Кочергін закликав Президента України Петра Порошенка врахувати думку громадськості та підтримати інтереси мешканців області та всієї країни.

"Ті, хто намагається перейменувати область на Дніпровську, лишає за собою можливість в майбутньому перейти в інші знамена. Тому що "Дніпровська" ні до чого не зобов'язує. Ця назва може стосуватися трьох країн, зокрема і східного сусіда. Січеславську ж в основному підтримує проукраїнська спільнота, яка розуміє важливість маркування своєї території. Тому закликаємо гаранта відкликати свій законопроект та підтримати альтернативну ініціативу - Січеславську", - зазначив Ігор Кочергін. 

Присутні також нагадали, що на території Дніпропетровщини знаходили п'ять з восьми козацьких Січей, а топоніму "Січеслав" понад сто років. Досі цей топонім є популярним серед української інтелігенції та є широко вживаним серед мешканців регіону. 

"Січеславська стає великим поштовхом для ребрендингу області, зокрема створює особливу зацікавленість туристів в наш регіон. Адже одразу виникає питання, а чому Січеславська, що таке Січі, а хто такі козаки, де були розташовані паланки? Це чудова назва для збереження та подальшого розвитку культурної та історичної спадщини регіону, яка сприятиме і туристичному, і економічному аспекту", - зазначив директор "Туристична агенція - 7 січей" Олег Фельдман. 

Масштабна акція, на якій активісти підтримали саме назву Січеславська, вже пройшла у Дніпрі. Наразі активісти планують повести мітинг під Верховною Радою у день відкриття сесії - 5 лютого з вимогою перейменувати область на Січеславську.

Як повідомляв УНІАН, 20 листопада 2018 року Верховна Рада не включила до порядку денного і не направила на висновок до Конституційного суду проект закону «Про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області)» (№ 8329). Цим законопроектом передбачалося перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

21 листопада Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект № 9310, яким передбачено перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську.

23 листопада у парламенті було зареєстровано альтернативний законопроект №9310-1 щодо перейменування області на Січеславську.