Руїни біля Донецького аеропорту / twitter.com/Bylbyleva2019

Ідея побудови "Новоросії" і "русского мира" остаточно провалилася. Бо цей світ тільки називається "руським", а де-факто є "радянським".

Про це пише російський політолог Дмитро Орєшкін на сайті «Главред».

«Ця спроба відновити радянську систему менеджменту призвела до того, що ми маємо зараз – "ЛДНР", дірку, де жити стає все важче, де силовий менеджмент пов'язаний з корупційними схемами контролю над "сірими" поставками вугілля, сталі тощо. Роботи немає, економіка стагнує, нагнітається істерія. При цьому йдуть спроби встановити ту саму ідеократію, ідея якої закінчується на тому, що навколо вороги і тому треба об'єднатися навколо якогось місцевого начальника. Ми бачили, як главою "ЛНР" "обрали" Плотницького, подавши його як "представника народу". І раптом його прибрали, поставили іншого, теж презентували, як представника народу. А тепер народ, вирячивши очі, приймає нового начальника, представника "русского мира"», – зауважив Орєшкін.

Відео дня

Читайте такожГеращенко не бачить майбутнього у "планом Сайдіка" щодо Донбасу

Він вважає, що цей "совок" нікому щастя не приносить: ні Придністров'ю, ні Південній Осетії, ні Абхазії, ні "ДНР", ні "ЛНР".

Що стосується "Новоросії", то політолог називає це блешнею для людей, які досі сумують за Радянським Союзом. Оскільки завжди є таке явище як ностальгія.

«Багато людей при Радянському Союзі, особливо на Донбасі, дійсно жили краще з тієї простої причини, що в радянські часи видобуток вугілля там дотувався, адже вважалося, що це – центр пролетаріату, який потрібно підтримувати. При тому, що видобуток вугілля був економічно невигідним. Але люди тужать за цими часами», – підкреслив експерт.

Він нагадав, що найбільший розвиток Донбас отримав наприкінці 19 століття, коли йшла дуже швидкими темпами індустріалізація. Цей регіон давно вбудувався в європейський контекст і потроху відходив від індустріального шоку до постіндустріальної економіки. Зараз йде перебудова від стале-вугільного індустріального кластера до постіндустріальної сервісної економіки (з торгівлею, засобами зв'язку, комп'ютерами, банками тощо). Це є абсолютно нормальним європейським шляхом.

За оцінкою політолога, та частина Донбасу, яка залишилася в українському правовому просторі, рухається цим шляхом швидше і в правильному напрямку, порівняно з ОРДЛО, де, принаймні, у своїх гаслах, намагаються відновити радянську індустріальну міць, а це контрпродуктивно і проти нормальних тенденцій розвитку економіки і суспільства.

«Вже зараз зрозуміло, що російським людям в Харкові, Одесі, Сумах, Дніпрі живеться легше і спокійніше, ніж в "ЛНР" і "ДНР". А через три-чотири роки все це буде ще більш очевидно. Тож проект "Новоросія" благополучно "здувся". Путін вже кілька років не вживає цього терміна, а пан Дугін, який його актуалізував, все рідше зустрічається в кремлівських кабінетах. Він – автор проекту, який завалився. Тому я думаю, що "Новоросія" скінчилася», – резюмував Орєшкін.