Україна вимагає негайного звільнення своїх моряків \ facebook.com/iryna.gerashchenko

Українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську запропонувала делегації Російської Федерації широкий і вузький формати звільнення заручників та політичних в'язнів, в тому числі оголосила вимогу звільнити українських військовополонених моряків.

Читайте також"Вдарити по мінським угодам": російська опозиціонерка розкрила план Кремля щодо скасування санкцій ЄС

Про це повідомила перша заступниця голови Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко у Facebook.

Відео дня

«Щодо заручників. На ТКГ ми повторили вимогу - негайне звільнення військовополонених моряків без всяких передумов», - наголосила Геращенко.

При цьому, за її словами, «представник РФ Борис Гризлов неодноразово намагався перебивати українську сторону, що, мовляв, «Мінськ - це не той майданчик, де мають обговорювати долю військовополонених».

«Той! Ми вимагаємо їхнього звільнення, бо вони підпадають під пункт 6 Мінських угод - негайне звільнення всіх незаконно утримуваних, яких країна - агресор тримає у зв'язку з конфліктом», - зазначила Геращенко.

«Також ми ще раз передали РФ пропозицію забрати 25 своїх громадян і запропонували різні формати звільнення: широкий 25/25 і 19/72, запропонували кілька інших форматів. Як РФ не готова забрати всіх своїх, запропонували кілька вузьких форматів, аби розблокувати процес - розпочати зі звільнення тих, хто потребує медичного лікування», - написала вона.

«Ми також готові передати трьох росіян зі списку 25 російським консулам в обмін на наших військових, яких 4 роки утримують в Донецьку - Cергія Глондаря, Олександра Корінькова, Богдана Пантюшенка, але й на це росіяни не дають згоди. Продовжуємо тиснути, аби витягти хлопців», - додала Геращенко.

Як повідомляв УНІАН, 13 лютого в Мінську відбувається третє в цьому році засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Також там зранку зустрічалися учасники робочих підгруп ТКГ.