Наразі 227 суддів Майдану продовжують працювати / фото УНІАН

Лише 55 із 337 суддів, які ухвалювали рішення у справах активістів Революції гідності, звільнено за порушення і незаконні дії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив активіст Автомайдану, адвокат Роман Маселко на презентації довідника про 337 суддів Майдану.

Він зазначив, що судді Майдану - це судді, які виносили рішення про заборону мирних зібрань по всій Україні, про позбавлення прав керування авто чи штрафи за незупинку (майже всі ці рішення стосувались поїздок активістів до Межигір’я), про взяття під варту та домашній арешт активістів, яких затримували під час акцій протесту, та рішення щодо застосування адмінстягнень за непокору правоохоронцям чи порушення порядку організації мирних зібрань.

Відео дня

Читайте такожДві третини тих, хто вбивав майданівців, втекли до Росії - Луценко

«Більшість таких рішень базувалась на надуманих фактах, сфальшованих документах або тих, що не містили докази протиправної поведінки учасників акцій... Ми можемо чітко сказати, що ці судді діяли на підставі вказівок з Адміністрації Януковича через голів суду», - заявив Маселко.

За його словами, українським законодавством передбачені правові інструменти, які дозволяють звільняти та карати цих суддів, проте з 337 суддів Майдану лише 55 звільнено за порушення і незаконні дії, і майже всі вони на сьогодні оскаржують рішення про своє звільнення.

«Ще 42 судді спокійно пішли у відставку зі збереженням свого статусу та своїх прав на довічне утримання за бюджетні кошти, тобто за наш з вами рахунок. 7 суддів звільнились за власним бажанням, 1 - через досягнення 65-річного віку, 1 - не пройшов оцінювання, трьох не рекомендували переобрати, одна суддя залишилась у «ЛНР»... А інші 227 суддів продовжують працювати та здійснювати правосуддя», - наголосив адвокат.

Він також зазначив, що жоден з цих суддів не пройшов люстраційну перевірку. «Хто винен в тому, що склалася така ситуація? Як на мене, починав весь цей процес та обіцяв нам зміни президент, який казав, що жоден суддя Майдану не уникне покарання, він запускав судову реформу. Тому, насамперед, відповідальність несе президент, а далі - Вища рада правосуддя, яка мала перевірити всіх цих суддів відповідно до закону. Вона ж, натомість, зробила все для того, щоб більшість суддів залишилась на своїх посадах. Ну й Вища кваліфікаційна комісія, яка також має перевіряти суддів, і Юрій Луценко також несе персональну відповідальність, тому що підписати підозру судді без генерального прокурора неможливо. Вже є факти, коли саме Генпрокуратура блокує таку можливість», - підкреслив Маселко.