Замана підкреслив, що в 2014 році «нікуди не втікав» і «намагався змусити керівництво держави ввести воєнний стан» / УНІАН

Колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Володимир Замана, якому оголошено підозру у вчиненні державної зради, пов'язує ці звинувачення з критикою влади з його боку.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в коментарі журналістам перед початком засідання Печерського районного суду міста Києва з обрання йому запобіжного заходу.

Читайте такожЗамані інкримінована держзрада за попередньою змовою з Януковичем

Відео дня

«Якщо б я не виступав проти боягузтва керівництва держави на момент анексії Криму, не критикував їх... Якщо б я не критикував цю владу, яка прийшла сьогодні (вона не те щось робить, не за те на Майдані люди стояли), то мене б ніхто не чіпав», - переконаний Замана.

Він наголосив, що «нікуди не тікав» і «намагався змусити керівництво держави ввести військовий стан». «Пройшло 5 років - починають розбиратися», - сказав Замана і додав: «Без моєї участі, без мого відома все написали, що їм потрібно було».

Крім того, коментуючи інформацію, озвучену головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом, про розформування Заманою понад 70 військових частин і з’єднань переважно бойового та оперативного забезпечення, екс-начальник Генштабу відповів: «Я закривав все те, що не потрібне було Збройним силам», і уточнив, що мова йшла про «оркестри, всілякі допоміжні і так далі, які баластом висіли на Збройних силах».

Читайте такожЗамана не читав свою підозру: "нижче моєї гідності читати ту дурницю"

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 лютого, головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що колишньому начальнику Генерального штабу ЗСУ Володимиру Замані оголошено про підозру у вчиненні державної зради. Матіос зазначив, що у 2013 році, перед початком агресії РФ, Замана скоротив 17 тис. осіб із лав ЗСУ, в тому числі більше 14 тис. військових, та розформував понад 70 військових частин і з’єднань переважно бойового та оперативного забезпечення. Серед іншого, додав Матіос, встановлено, що Замана всупереч прямій нормі закону про граничну чисельність ЗСУ у 2012 році скоротив чисельність армії на 5 тисяч боєздатних військових.

Згодом у ГПУ уточнили, що Замані інкриміновано вчинення держзради за попередньою змовою із екс-президентом Віктором Януковичем. Речник генерального прокурора Лариса Сарган повідомила, що Замана підозрюється у вчиненні діянь на шкоду обороноздатності, суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній безпеці України, які виразилися у прийнятті численних рішень щодо незаконного скорочення та розформування боєздатних військових частин та підрозділів, незабезпеченні функціонування дієвої системи управління ЗС України, належної територіальної оборони України, внаслідок чого ЗСУ виявилися небоєздатними і не готовими для відсічі актів збройної агресії РФ проти України. Його дії кваліфіковано за ч.2 ст.27, ч.1 ст.111 КК України (в редакції від 5 квітня 2001 року)».

Сьогодні, 25 лютого, Печерський районний суд Києва розглядає клопотання про обрання Замані запобіжного заходу. Підозрюваного не затримано, він перебуває у залі суду.

Довідка. Володимир Замана - начальник Генерального штабу — головнокомандувач ЗСУ з 18 лютого 2012 по 19 лютого 2014.