prm.ua

Міжнародна комісія юристів (МКЮ) називає реформу адвокатури у версії законопроекту №9055 ризиковою для здійснення в Україні правозахисної діяльності.

У звіті за результатами візиту в Україну організація закликала звернути увагу на безпеку адвокатів та незалежність юридичної професії.

МКЮ особливо стурбована тим, що, згідно з проектом закону, адвокати не зможуть працювати в неурядових організаціях, зберігаючи статус адвоката.

Відео дня

«В той час як міжнародна практика щодо цього не є однорідною, у випадку України таке обмеження може підірвати здатність правозахисних громадських організацій здійснювати кваліфіковане юридичне представництво (в судах – ред.) або надавати юридичну допомогу тим, чиї права людини були порушені», - ідеться у повідомленні МКЮ.

З огляду на такі ризики, форсування законопроекту «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055 міжнародні експерти назвали невиправданим.

«Неприпустимим в цьому контексті є визначення поданого до Верховної Ради законопроекту як невідкладного, потреба в чому є сумнівною», - зазначає МКЮ.

Організація також звертає увагу на порушення міжнародних стандартів в ході розробки тексту законопроекту, зокрема Основних положень ООН про роль адвокатів. 

У світлі цих стандартів МКЮ занепокоєна процесом прийняття законопроекту №9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який був розроблений без необхідного рівня консультацій та участі основної зацікавленої сторони - Національної асоціації адвокатів України, яка рішуче виступає проти прийняття законопроекту в поточній редакції. 

«Якщо даний закон буде прийнятий без необхідних консультацій і схвалення асоціації адвокатів, він може становити загрозу незалежності адвокатури в Україні та спроможності громадянського суспільства, включаючи правозахисників, виконувати свою важливу роботу», - ідеться у повідомленні організації.

За результатами місії в Україну 4-8 березня, МКЮ закликала українську владу вжити термінових заходів для забезпечення фізичної безпеки адвокатів і притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за низку насильницьких нападів на них.

Місія в Україну включала членів Секретаріату МКЮ, а також представників Амстердамської та Женевської асоціацій адвокатів. Було проведено зустрічі з провідними правозахисними неурядовими організаціями, міжнародними урядовими організаціями, членами Національної асоціації адвокатів України та представниками Міністерства юстиції України.

Міжнародна комісія юристів - (The International Commission of Jurists) - недержавна організація, що працює в сфері міжнародного права, прав людини і міжнародних стандартів системи правосуддя. Комісія є постійно діючою групою з 60 провідних суддів і адвокатів з різних країн.

Законопроект 9055 зареєстрований у парламенті у вересні 2018 року. на початку 2019 року Спеціальний доповідач ООН з питань незалежності суддів та адвокатів Дієго Гарсія-Саян звернувся до Президента України Петра Порошенка з рекомендаціями переглянути законопроект 9055.