В’ятрович зазначив, що вже було проведено одну публічну дискусію / фото УНІАН

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович сподівається, що законопроект про деколонізацію буде розроблено цього року.

Про це він сказав у коментарі УНІАН, відповідаючи на питання щодо просуванням роботи над відповідним законопроектом.

В’ятрович зазначив, що наразі вже було проведено одну публічну дискусію щодо такого законопроекту, планується проводити їх і надалі.

Відео дня

"Крім того, зараз намагаємося сформувати експертну групу, тобто істориків, юристів, людей, які знайомі з міжнародним досвідом. Для того, щоб вивчати цей досвід і вже імплементувати його в Україні", - розповів він.

За словами В’ятровича, окрім зміни дат заснування міст, у документі може йтися і про певні перейменування та демонтаж пам'ятників.

Читайте такожГасло "Бандера прийде - порядок наведе" здивувало б самого провідника ОУН - В'ятрович

На уточнення, які органи наразі беруть участь у розробці законопроекта, він зазначив, що головним ініціатором документа є УІНП, до роботи залучаються експерти, насамперед, історики з різних інституцій. Водночас депутати, додав В’ятрович, ще не долучалися.

Він також уточнив, що тексту законопроекту наразі ще немає, але УІНП має право розробити його і подати до парламенту як урядовий.

На питання щодо можливих термінів розробки законопроекта, В’ятрович сказав: "Зараз важко говорити. Будемо намагатися цього року".

Як повідомляв УНІАН, у межах деколонізації України Інститут національної пам’яті ініціює перегляд дат заснування Дніпра та Павлограда в Дніпропетровській області.

За словами В’ятровича, не можна виводити дату заснування Дніпра від часів Катеринослава російської імператриці Катерини ІІ, а Павлограда – від її сина Павла, адже обидва міста мають набагато давнішу, козацьку історію. Ще приклад – Одеса, яка має набагато давнішу історію, ніж кінець 18 століття.

Зокрема, деколонізація передбачатиме позбавлення в публічному просторі тої спадщини імперського минулого, яка може бути використана для відновлення російської імперії, можливо будуть пропозиції й щодо змін топоніміки, пов’язаної з імперським минулим.

В’ятрович зазначив, що з декомунізацією було простіше, оскільки відповідне законодавство вже мали та успішно втілили країни Східної Європи, тоді як стосовно деколонізації «досить важко знайти якісь аналоги, на які могла б опиратися Україна, нам потрібно починати вивчати цей досвід».