фото з відкритих джерел

Зоозахисники стверджують, що норкові ферми завдають серйозної екологічної шкоди територіям, на яких розташовані, однак громадські працівники і місцеві жителі відкрито критикують таку позицію.

"Апостроф" побував на територіях цих підприємств в Київській області.

Опонентами зоозахисників в цьому питанні виступили не тільки бізнесмени, що займаються розведенням норки, але жителі регіонів, де вже існують подібні ферми або де збираються їх будувати. Також на бік підприємців стали представники ряду громадських організацій, в тому числі екологи.

Відео дня

Вони стверджують, що аргументація про "екологічну шкоду" від норкових ферм - надумана, а в появі таких господарств бачать позитивні сторони - підприємства дають суттєвий стимул для розвитку регіону, нові робочі місця з зарплатами відчутно вище середньої (близько 12 тисяч гривень) і додаткові фінансові надходження місцевим громадам. Прихильники ферм навіть апелюють до їх користі для екології - адже норка є природним і вигідним у всіх сенсах утилізатором відходів інших сфер тваринництва.

Після відвідин обох ферм, де суттєвих проблем не було виявлено, ми поцікавилися думкою про побачене у представників громадських організацій Львівської області, які також відвідали підприємства.

"Відвідавши ці норкові ферми, можу однозначно сказати, що з екологічною безпекою там все в порядку. Точно, вони не несуть тієї шкоди, про яку заявляли зоозахисники", - прокоментував ситуацію активіст ГО "Львівська екологічна рада" Віктор Горбач.