Сьогодні головреду "РИА Новости Украина" подовжили запобіжний захід до 22 липня / фото УНІАН

Публікації в РІА «Новости Україна» мали пропагандистський характер та були спрямовані проти державності України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у висновках лінгвістичної експертизи, які зачитав у Подільському райсуді Києва прокурор у справі екс-головного редактора РІА «Новости Україна» Кирила Вишинського, обвинуваченого у вчиненні держзради і підривній інформаційній діяльності проти України.

Читайте такожГПУ оголосила підозру адвокату Вишинського

Відео дня

Так, після ухвалення рішення щодо подовження запобіжного заходу для Вишинського суд продовжив заслуховувати обвинувальний акт, який зачитував прокурор.

Зокрема, прокурор назвав публікації на сайті РІА «Новости Україна» та оголосив висновки їх лінгвістичної експертизи. Згідно з висновками, ці публікації були пропагандистськими та писалися для того, щоб у читача склалося враження, що Україна перебуває під зовнішнім керуванням, громадяни поділені на непримиренні табори, країна не здатна здобувати перемоги у війні, а натомість Росія є непереможною державою.

Окрім того, за даними експертизи, у статтях на сайті РІА «Новости Україна» стверджувалося, що жителі тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей мали право на самовизначення і добровільно вирішили від’єднатися від України.

На сьогодні прокурори зачитали 63 із 78 сторінок обвинувального акту.

Завершити виголошення акту планується на наступному засіданні суду 30 травня. 30 травня засідання суду розпочнеться о 17.15.

Як повідомляв УНІАН, затриманому 15 травня 2018 року в Києві Вишинському інкримінують вчинення держзради і проведення підривної інформаційної діяльності проти України.

10 січня 2019 року Вишинському і його захисникам повідомили про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні, їм було надано доступ до матеріалів справи.

26 березня суд подовжив строк тримання Вишинського під вартою до 24 травня.

4 квітня Подільський райсуд столиці почав розглядати по суті справу проти Вишинського.

Сьогодні, 7 травня, суд до 22 липня продовжив запобіжний захід Вишинському у вигляді тримання під вартою.