Микола Полозов зазначив, що адвокатам вкрай утруднений доступ до підзахисним / фото УНІАН

Адвокатам перешкоджають у доступі до військовополонених українських моряків, яких тримають у СІЗО «Лефортово».

Про це в своєму мікроблозі в Twitter повідомив адвокат Микола Полозов.

"Адміністрацією СІЗО "Лефортово" допущена ситуація, за якої вкрай утруднений доступ адвокатів для конфіденційного спілкування і роботи з підзахисними. Стосовно військовополонених українських моряків ці обставини є порушенням статті 105 III Женевської конвенції", - зазначив він.

Відео дня

Полозов оприлюднив пост адвоката Анастасії Георгіївської, в якому вона повідомила, що не змогла у п'ятницю, 17 травня, потрапити до військовополоненого Володимира Терещенка, оскільки цього дня до СІЗО пропускали тільки слідчих. "З урахуванням того, що листи від мого підзахисного Володимира Терещенка навіть до мене не приходять (СІЗО "Лефортово" і слідство не бачать тут порушення, дивно, так?), телефонні дзвінки йому заборонені, побачення теж - я вважаю, що вже 3 тижні Володимир Терещенко перебуває у стані incommunicado", - зазначила вона.

Читайте такожТрибунал ООН орієнтовно 25 травня оголосить рішення щодо українських моряків у полоні РФ

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" в Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша". 26 січня поранених українських моряків перевели з "Матроської тиші" до "Лефортово".

17 квітня Лефортовський суд Москви продовжив арешт усім 24 військовополоненим морякам ще на три місяці, до кінця липня.