"Венеціанка" отримала запит про аналіз закону про мову / фото unba.org.ua

Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) проаналізує закон про функціонування української мови як державної.

Про це повідомляється на сайті Ради Європи.

"Листом, датованим від 22 травня 2019 року, керівник Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи звернувся з метою отримання висновку Венеціанської комісії щодо закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної»", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Рзаом з тим, як повідомив у Twitter речник генерального секретаря Ради Європи Даніель Хольтген, Венеціанська комісія до кінця року підготує висновок щодо українського закону про мову.

Читайте такожВ Радбезі ООН пояснили, чому відмовили Росії в розгляді закону про українську мову

Довідка УНІАН. Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» 25 квітня.

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Згідно із законом, в Україні буде створена Національна комісія зі стандартів державної мови.

Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Серед них, зокрема, керівництво держави, депутати, судді, прокурори, службовці Нацбанку, особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

15 травня президент України Петро Порошенко підписав закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

Закон набирає чинності через два місяці з дня його опублікування, крім ряду положень, що відтерміновано на декілька років.